Scene morbide la Moscova. Un mercenar rus a apărut pe o scenă cu craniul unui soldat ucrainean ucis lângă Azovstal

×
Codul embed a fost copiat

Situația de la centrala nucleară din Zaporojie este tot mai tensionată. În cursul nopții au căzut mai multe rachete asupra unui cartier de locuințe din Energodar, orașul aflat in apropiere. Nimeni nu-și asumă, însă, vina pentru bombardamente.

Ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru atacuri. O delegație a Agenției Internaționale pentru Energie încearcă să facă lumină în acest caz și a plecat chiar astăzi spre centrală. Specialiștii vor ajunge acolo în următoarele zile.

Mai multe proiectile au căzut în cursul duminică noapte în orașul ucrainean Energodar, la marginea căruia se află centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși încă de la începutul războiului. Potrivit autorităților locale, cel puțin nouă oameni și-au pierdut viața în bombardament.

Câteva zeci de autoturisme au ars și mai multe apartamente au fost avariate. Ucrainenii și rușii dau vina unii pe alții pentru aceste atacuri.

Experți din Polonia, Lituania, Serbia, Franța și din China, la Zaporojie

Luni dimineață, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat, pe Twitter, că o delegație a plecat deja spre centrala nucleară pentru a o inspecta. Din echipă fac parte experți din Polonia, Lituania, Serbia, Franța, dar și din China, iar misiunea lor este de a verifica situația de la fața locului.

Citește și
su 57
Rusia susține că avionul său Su-57 se comportă strălucit în Ucraina, dar nu există dovezi că este folosit în război
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

În ultimele săptămâni, centrala nucleară a fost ținta unor atacuri care au pus în pericol integritatea reactoarelor.

Ucrainenii le fac zile negre, la rândul lor, invadatorilor. Într-un film devenit viral pe net, au reușit să preia controlul unei drone rusești, chiar sub ochii rușilor care încercau să le monitorizeze mișcările.

Rușii continuă să bombardeze fără discriminare orașele ucrainene. Duminică au lovit cu rachete mai multe blocuri de locuințe și o școală din Sloviansk, oraș aflat la câțiva kilometri în spatele frontului. Konstantin asculta muzică în momentul în care s-a produs atacul.

Konstantin Daineko, localnic din Sloviansk: „Eram pe cale să adorm când am simțit că-mi cade mizerie în gură. Am deschis ochii și am văzut fereastra cum zboară deasupra mea, cu tot cu ramă și bucăți de sticlă spartă”.

Ucrainenii sunt dispuși să lupte până la capăt și nu vor să facă nicio concesie Rusiei.

Mercenar rus: „Nu putem face pace. Trebuie să dezucrainizăm Ucraina”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Invadatorii au adus distrugere și moarte cu ei și cred că sunt aici pentru totdeauna. Dar este ceva temporar. Ucraina se va întoarce (în teritoriile ocupate). Asta cu siguranță”.

De cealaltă parte, sunt și ruși care cred că misiunea lor sacră este să șteargă Ucraina de pe fața pământului. E cazul lui Igor Mangușev, un membru al unei unități paramilitare rusești care a urcat pe o scenă la Moscova ținând în mână un craniu uman, despre care spunea că ar fi aparținut unui militar ucrainean mort la Azovstal.

Igor Mangușev: „Nu putem face pace. Trebuie să dezucrainizăm Ucraina. Trebuie să ne luăm înapoi pământurile noastre rusești. Nu suntem în război cu niște oameni, ci cu o idee. Asta e tragedia soldaților ucraineni. Nu ne interesează câți trebuie să ucidem”.

Pe de altă parte, primarul din Sankt Petersburg a fost criticat de o publicație pro-Kremlin pentru că nu a contribuit la eforturile de recrutare. În orașul cu cinci milioane de locuitori ar fi trebuit să fie formate trei batalioane de voluntari, însă de la începutul lunii iulie și până acum s-au înscris doar 100 de oameni.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 187. Trupele ruse au bombardat orașe de lângă centrala nucleară Zaporojie

Volodimir Zelenski
Zelenski spune că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate de ruşi

Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său zilnic către naţiune, că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate acum de ruşi şi că “niciun terorist nu va rămâne fără răspuns pentru atacurile asupra oraşelor” ucrainene.  

Ce pregătesc companiile aeriene. Întârzieri mari și scumpiri, garantate: Profită de ”situația inferioară a pasagerului”
Turiștilor ruși li s-ar putea interzice accesul în țările UE. Propunerea, analizată de oficialii europeni

Uniunea Europeană va analiza propunerea de interzicere a accesului turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii.

 

china, rusia, zaporojie
China intervine în problema de la Zaporojie și îi cere Moscovei să dea dovadă de mai multă responsabilitate

O nouă întâlnire a miniștrilor europeni de Externe readuce în discuție interdicția vizelor turistice pentru cetăţenii ruși. Subiectul va fi analizat marți și miercuri, la Praga.

serghei soigu
Serghei Șoigu ar fi ajuns subiect de glume pentru soldații Kremlinului. De ce a fost îndepărtat de la comanda războiului

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, este „marginalizat” din cauza problemelor apărute în timpul războiului declanşat împotriva Ucrainei şi probabil „ridiculizat” de militari pentru conducerea sa „ineficientă”, anunță Marea Britanie.

zaporojie, centrala nucleara
Rusia susține că a doborât o dronă la Zaporojie. Ucraina afirmă că angajați ai centralei au fost răniți într-un bombardament

Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să exercite ''presiuni'' asupra forţelor ucrainene pentru atenuarea tensiunilor din jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează.

rusia steag
Rusia ar fi relocat o baterie de rachete S-300 din Siria în Crimeea pentru a o folosi în Ucraina

Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria într-un port rusesc în apropiere de Crimeea, potrivit unei companii israeliene de imagistică prin satelit.

razboi ucraina, inchisoare, atac
Doi morți și zeci de răniți după un atac cu rachete rusești în zona Nikolaev. Rusia susține că a respins ofensiva Ucrainei

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 24 rănite luni în urma unui atac cu rachete rusesc asupra oraşului Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale ucrainene, Vitali Kim, citat de Unian.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Presa internațională: UE este pe cale să suspende acordul cu Rusia privind vizele
Presa internațională: UE este pe cale să suspende acordul cu Rusia privind vizele

Statele membre ale Uniunii Europene se pregătesc să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind facilitarea obţinerii vizelor, scrie duminică ziarul Financial Times, preluat de dpa. 

Rusia susține că avionul său Su-57 se comportă strălucit în Ucraina, dar nu există dovezi că este folosit în război
Rusia susține că avionul său Su-57 se comportă strălucit în Ucraina, dar nu există dovezi că este folosit în război

Rusia susține că avionul său de luptă Su-57 se comportă "strălucit" în Ucraina, dar există puține dovezi că avionul despre care spune că ar fi de generația a cincea este folosit cu adevărat acolo.

Rusia îl laudă ca fiind cel mai bun tanc din lume, dar se chinuie cu blindatul poreclit ”Vladimir” în Ucraina | GALERIE FOTO
Rusia îl laudă ca fiind cel mai bun tanc din lume, dar se chinuie cu blindatul poreclit ”Vladimir” în Ucraina | GALERIE FOTO

Rusia spune despre principalul său tanc de luptă T-90 că este unul dintre cele mai bune din lume, dar modelul supranumit ”Vladimir”, modernizat cu mari eforturi, are probleme serioase pe frontul din Ucraina.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.