"Nu ni se intampla noua asta". 80 de romani, pe vaporul scufundat. Inregistrari tulburatoare

×
Codul embed a fost copiat

80 de romani au trecut vineri noapte prin cele mai ingrozitoare momente din viata lor. Se aflau pe cel mai mare vas italian de croaziera, care a naufragiat la sud de Toscana. 50 dintre ei faceau parte din echipaj, restul erau pasageri.

Supravietuitorii accidentului au descris scene asemanatoare tragediei, de pe Titanic. Bilantul oficial indica 3 morti si 14 raniti. Insa alte 70 de persoane sunt date disparute, dupa ce ambarcatiunea cu peste 4.200 de oameni, la bord s-a lovit de stanci. Din informatiile detinute in acest moment de Ministerul Roman de Externe, printre victime nu se numara cetateni romani.

In aceasta inregistrare tulburatoare, abia evacuati de pe epava inclinata si inca zguduiti de momentele de cumpana traite, pasagerii se aflau pe vaporul pazei de coasta care ii preluase.

" - Doamne Dumnezeule!

- Va rog frumos nu mai vorbiti tare pentru ca ma speriati ingrozitor!

Citește și
Tragedie in Rusia. 9 oameni au murit dupa ce o barca s-a scufundat in raul Moscova
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

- Nu nu ni se intampla noua asta! Nu poate fi adevarat!

- Nu suntem in siguranta pana cand nu trecem de stancile astea!

- De ce nu ne iau mai repede de aici?

- De ce nu nu duc departe de aici?"

Din informatiile obtinute pana acum de Ministerul nostru de externe, nici unul dintre romanii angajati pe vas, 50 la numar, nu figureaza pe lista victimelor. Cat despre cei care se aflau in croaziera, pana acum au aparut date despre cei care si-au cumparat biletele de la o agentie romaneasca. Sunt teferi.

Drama a inceput vineri seara, la 22, ora Romaniei. Pasagerii de pe Costa Concordia - intre care erau si cateva zeci de romani - tocmai cinau, cand s-a stins subit lumina si s-a auzit o izbitura puternica.

" - S-a auzit un zgomot foarte puternic, imediat s-a instalat spaima fiindca era limpede ca s-a intamplat ceva grav".

" - Vasul a inceput sa se clatine. S-a starnit panica, parca eram intr-un film, tacamurile si farfuriile cadeau pe podea, oamenii alergeau, unii cadeau pe scari. Ne-au scos pe toti pe punte ", a povestit Fulvio Rocci, supravietuitor.

Si membrii echipajului au descris haosul din cursul evacuarii.

"Oamenii s-au impins si calcat in picioare cand a venit momentul sa urce in barcile de salvare", a spus Fabio Costa, membru al echipajului.

Odata ajunsi pe tarm, s-au petrecut scene emotionante. Supravietuitorii au incercat sa-si regaseasca apropiatii. Peste noapte, pasagerii traumatizati au fost gazduiti oriunde s-a gasit un acoperis pe insulita Giiglio: putinele camere de hotel, centrul sportiv si chiar biserica.

Operatiunea de evacuare s-a prelungit intreaga noapte. Situatia a recapatat alura de criza acuta cand, in cursul diminetii s-a facut apelul si s-a constat ca 70 de persoane lipseau la apel. 12 nave, 9 elicoptere si echipe de scafandri au fost mobilizate in jurul epavei, care a atins fundul marii si s-a inclinat tot mai mult pe masura ce treceau orele.

Alaturi de echipajul alcatuit din mie de persoane, la bord se aflau 3.200 de pasageri de 62 de nationaliati diferite. Toti se imbarcasera entuziasti intr-o croaziera de 8 zile prin porturile Mediteranei.

Pachebotul Costa Concordia a fost lansat la apa in 2006 fiind cea mai mare nava construita vreodata in Italia. Lung de 290 de metri, vasul avea 1.500 de camera, 58 de apartamente cu balcon. Era considerat un adevarat templu al divertismentului, datorita celor 5 restaurante, 13 baruri, 5 jacuzzi si 4 psicine.

Parca premonitoriu, la inagurarea din urma cu 6 ani, sticla de sampanie folosita pentru botezarea navei nu s-a spart. Initiatii au socotit incidentul un semn rau.

La bordul navei de croaziera Costa Concordia se aflau in total 4.230 de persoane, dintre care 3.000 de pasageri.

Compania italiana a prezentat doar nationalitatile pasagerilor navei, urmand sa fie anuntate si cele ale membrilor echipajului.

Potrivit Costa Crociere, dintre cei 3.216 pasageri, 989 erau italieni, 569 erau germani, 462 francezi, 177 spanioli, 129 americani, 127 croati, 108 rusi, 74 austrieci, 60 elvetieni, 46 brazilieni si 46 japonezi.

La bordul navei erau si 42 de olandezi, 33 de ucraineni, 30 sud-coreeni, 20 de romani, 26 din Hong Kong, 25 de britanici, 21 de australieni, 17 argentinieni, 13 taiwanezi, 12 canadieni, 12 chinezi, 11 portughezi, 10 columbieni, 10 chilieni si 9 turci.

In plus, printre pasageri erau opt belgieni, opt israelieni, noua kazahi, opt peruani, opt polonezi, sase moldoveni, sase nepalezi, cinci suedezi, cinci venezuelani, patru danezi, patru dominicani, patru sarbi, patru sud-africani, trei olandezi, trei belarusi, trei greci, trei unguri, trei iranieni, trei irlandezi si trei macedoneni.

O jurnalista aflata pe vasul Costa Concordia a vorbit despre scene demne de filmul "Titanic". Pachebotul, care efectua o croaziera in Marea Mediterana, s-a scufundat dupa ce a lovit niste stanci.

"Suntem in plina situatie de urgenta", i-a informat primarul din Giglio, Sergio Ortelli, pe jurnalisti, ocupat cu pregatirea insulei in vederea gazduirii a cateva mii de persoane.

Luciano Castro, un martor, a declarat pentru agentia Ansa ca spre ora locala 21.30 (22.30, ora Romaniei), pasagerii "tocmai luau cina, cand lumina s-a stins, s-a auzit o izbitura, iar apoi un zgomot puternic, dupa care tacamurile au cazut pe jos".

Potrivit Daily Mail, vaporul de lux Costa Concordia a mai fost implicat intr-un incident in anul 2008, langa orasul Palerno, din Sicilia, din cauza vantului puternic. Atunci nimeni nu a fost ranit, dar nava a suferit avarii importante.

Naufragiul de vineri noapte a avut loc dupa ce vaporul a lovit niste stanci de pe fundul marii. Impactul a creat o gaura imensa, ceea ce a dus in scurt timp la inclinarea si apoi la scufundarea navei.

Ministerul roman de externe precizeaza ca printre angajatii care lucrau pe vapor se numara si 50 de romani. Acestia faceau parte din personalul de serviciu si de bord al navei.

Conform prefectului din Grossetto, la ora 11.00 (ora locala), au fost confirmate 3 persoane decedate si 14 raniti. Din informaţiile obţinute pana in prezent rezulta ca printre decedati nu se afla cetateni romani, precizeaza MAE intr-un comunicat de presa.

O parte dintre romanii salvati de navele care au intervenit la locul incidentului au fost transferati, impreuna cu alti pasageri, la bordul unui feribot, care se afla in drum spre portul Livorno.

Urmariti mai jos VIDEO si Galeria FOTO cu imagini surprinse dupa accident!

Citeste si:

Poza care transforma 2 vedete in staruri de filme pentru adulti. Cel mai intim moment, facut public

Intr-o asemenea multime, avea doar o sansa din 146.000 pentru a face fotografia vietii lui

Fotografia postata de un copil de 11 ani pe Facebook ridica multe semne de intrebare in SUA

VIDEO. Imaginea pe care Google Street View a cenzurat-o dupa ce a ras de ea tot internetul

Cine este S&P, agentia care a retrogradat jumatate de Europa si de ce economia depinde de ea

Surpriza emotionanta pe care a avut-o un tanar cand i-a prezentat-o mamei sale pe noua iubita

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Momentul in care un vapor-restaurant se scufunda in doar cateva secunde. VIDEO
Momentul in care un vapor-restaurant se scufunda in doar cateva secunde. VIDEO

Experienta ingrozitoare pentru clientii unui vapor-restaurant din China. Ambarcatiunea lor a fost luata de un fluviu umflat de ploi si, dupa ce s-a lovit de alta mai mare, s-a scufundat in cateva secunde.

Tragedie in Rusia. 9 oameni au murit dupa ce o barca s-a scufundat in raul Moscova
Tragedie in Rusia. 9 oameni au murit dupa ce o barca s-a scufundat in raul Moscova

O noua tragedie navala indoliaza Rusia. 9 oameni au pierit dupa ce o barca de agrement s-a scufundat in raul Moscova. Accidentul vine la 3 saptamani dupa ce 122 de oameni au pierit in naufragiul unei nave de croaziera pe fluviul Volga.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.