S-au scurs 70 de ani de la "Noaptea de Cristal", inceputul Holocaustului

Dată publicare: 10-11-2008 00:00
Dată actualizare: 03-11-2012 20:55


Holocaust

Europa si-a amintit de noaptea in care strazile Germaniei au fost acoperite de cioburi si aproape 100 de evrei si-au gasit sfarsitul. "Noaptea de Cristal", cum a fost numita, a marcat inceputul Holocaustului.

Sa adunam si sa sintetizam lectiile pe care le-am invatat din istorie. Sa nu ramanem tacuti sau indiferenti la ce se intampla.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei

In doar 24 de ore, sinagogile au fost incendiate, iar mii de oameni au fost arestati. Noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938 a insemnat inceputul sfarsitului pentru mii de evrei care au luat drumul lagarelor de concetrare. Duminica, o lume intreaga le-a adus un omagiu.

Intr-una din putinele sinagogi din Berlin care nu au fost distruse de nazisti, Angela Merkel a cerut societatii germane sa lupte impotriva rasismului si a antisemitismului.

Acelasi indemn la toleranta a venit si din piata Sfantu Petru de la Papa Benedict al XVI-lea: "Si astazi ma incearca durerea pentru cele intamplate in acea noapte tragica si a caror amintire trebuie sa ne ajute ca astfel de orori sa nu se mai intample."

Sursa: Pro TV