Rusia susține că a distrus un depozit de muniție pentru sistemul HIMARS. Ucraina afirmă că ar fi vorba despre un hambar
Ministerul Apărării Rusiei a anunţat, duminică, că rachete Kalibr au distrus un depozit de muniţie în regiunea ucraineană Odesa care conţinea rachete pentru sistemul american HIMARS şi alte sisteme antiaeriene de fabricaţie occidentală.
Ministerul rus a mai susţinut că forţele Moscovei au distrus două tancuri M777 Howitzer în poziţii de luptă în regiunea ucraineană Herson şi un depozit de combustibil în regiunea Zaporojie unde - potrivit sursei citate - erau depozitate peste 100 de tone de combustibil diesel, conform Agerpres.
???????? MOD claims have destroyed HIMARS ammo depot in Majorskoe, Odessa region
Showing 2x Kalibr launch from Grigorovich class frigate (m/poss Admiral Marakov)Well, "Russia says..."
Fyi @TheShipYard2 @CovertShores @Saturnax1 pic.twitter.com/MFkeh8fQJa
— Cyx (@Cyx_5) August 21, 2022
Reuters menţionează că nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă.
Totodată, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat duminică că Rusia a desfăşurat rachete hipersonice Kinjal (Pumnal) de trei ori în cursul a ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina.
Reacția Ucrainei
Un purtător de cuvânt al administraţiei regionale din Odesa a declarat că două rachete au fost doborâte deasupra mării, dar a treia a lovit ţinte agricole.
Nu s-au înregistrat victime, a declarat purtătorul de cuvânt citat, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram. Un expert în explozibili şi anchetatori lucrează la hambarul de grâne, a adăugat el.
Putin: Rachetele Kinjal pot lovi aproape orice punct din lume
Rachetele Kinjal fac parte dintr-o serie de noi arme hipersonice pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a prezentat în 2018 într-un discurs belicos în care a spus că pot lovi aproape orice punct din lume şi pot eluda un scut antirachetă construit de SUA.
Serghei Şoigu a declarat la televiziunea de stat că rachetele s-au dovedit eficiente în a lovi ţinte de mare valoare în toate cele trei ocazii, spunând că nu suferă comparaţie şi sunt aproape imposibil de doborât atunci când sunt în zbor.
"Am desfăşurat-o de trei ori în timpul operaţiunii militare speciale. Şi în toate cele trei ocazii a dovedit caracteristici excepţionale", a declarat Şoigu într-un interviu difuzat de Rossia 1.
Rusia a folosit pentru prima dată sistemul Kinjal în Ucraina la aproximativ o lună după ce a trimis zeci de mii de soldaţi pe teritoriul ţării vecine, lovind un mare depozit de armament din regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei.
Săptămâna aceasta, Ministerul Apărării rus a declarat că trei avioane de luptă MiG-31E echipate cu rachete Kinjal au fost relocate în regiunea Kaliningrad, exclavă rusă de pe coasta baltică situată între Polonia şi Lituania, membre ale NATO şi ale Uniunii Europene.
De Ziua Marinei Rusiei, la sfârşitul lunii trecute, Putin a anunţat că forţele navale vor primi ceea ce el a numit "formidabilele" rachete de croazieră hipersonice Zircon în următoarele luni. Rachetele pot călători cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului, depăşind apărarea aeriană, notează Reuters.