Rusia a atacat din nou podul care leagă Ucraina de Republica Moldova și România. Arma folosită în premieră | VIDEO
Noul val de atacuri ale Rusiei asupra Ucraniei a vizat, în urmă cu trei zile, și Podul Zatoka, din apropiere de orașul port Odesa.
Pe timpul nopții, forțele Kremlinului au atacat Podul Zatoka, din sudul Ucrainei, cel mai probabil cu o dronă marină, armă pe care au folosit-o în premieră. Imaginile cu momentul atacului s-au viralizat pe rețelele de socializare. Autoritățile ucrainene au anunțat că pagubele nu ar fi foarte mari.
Surveillance footage possible showing the Zatoka bridge near Odesa being hit by what looks like a naval suicide drone. #Ukraine #Odesa pic.twitter.com/E7IlTuyzSW
— (((Tendar))) (@Tendar) February 10, 2023
Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zaluzhnyi, a declarat că se teme că utilizarea de către Rusia a unor dispozitive fără echipaj pe apă reprezintă o amenințare pentru transportul maritim civil în Marea Neagră.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dar analiștii militari au spus că efectele cele mai grave ar fi pentru strategia navală ucraineană. "Nu se știa că Rusia are aceste tipuri de drone sau că gândește în acești termeni", a declarat HI Sutton, analist în domeniul apărării și reporter al Open Source Intelligence, adăugând că atacul a reprezentat o "nouă amenințare majoră pentru Ucraina".
Armele occidentale ar fi transportate pe Podul Zatoka
"Nu este o amenințare pentru noi. Dacă Rusia este capabilă să folosească aceste drone explozive împotriva țintelor de coastă ucrainene, dar Ucraina nu mai poate ataca navele de război rusești în același mod, am putea asista la o altă schimbare în războiul din Marea Neagră. De data aceasta, din nou în favoarea Rusiei", a adăugat el.
Podul este o legătură strategică între Ucraina Republica Moldova și România, și a mai fost vizat de Rusia, dar cu succes limitat, în trecut. Primul atac asupra structurii pe care ar fi transportate arme occidentale a fost chiar în primele zile ale invaziei rusești.
5 /8
The bridge is a strategic link between Ukraine and Moldova/Romania and has been targeted by Russia before, but with limited successPreviously in April 2022, missile strikes: pic.twitter.com/Na7uYM16Gr
— H I Sutton (@CovertShores) February 10, 2023
Ministerul Apărării de la Kremlin nu a confirmat utilizarea dronelor navale, dar bloggerii militari ruși au declarat că Moscova a început să dezvolte astfel de arme după ce a găsit o navă ucraineană fără echipaj în largul coastelor Crimeei în septembrie.
Rusia a lansat vineri cea de-a 14-a rundă de lovituri masive asupra instalațiilor energetice ucrainene și a altor infrastructuri vitale. Instalații de infrastructură de înaltă tensiune au fost bombardate în estul, vestul și sudul Ucrainei, ceea ce a dus la întreruperi de energie electrică în unele zone, continuând eforturile Moscovei de civilii ucraineni fără căldură și apă în timpul iernii aspre.