Republica Moldova va primi primele doze de vaccin anti-Covid-19 în februarie

01-02-2021 13:45


Vaccin

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie în cadrul programului COVAX, a informat într-un comunicat de presă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de la Chişinău.

Programul COVAX a fost conceput pentru a asigura accesul echitabil la vaccinurile anticoronavirus pentru ţările sărace.

Este vorba despre 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) şi 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, care va asigura condiţiile necesare de păstrare la o temperatură cuprinsă între -90°C şi -60°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanţului de frig.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranşe, începând cu sfârşitul lunii februarie, pentru trimestrul I şi trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură între +2°C şi +8°C.

Potrivit comunicatului citat, Republica Moldova va recepţiona gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populaţia de 3,5 milioane de locuitori. Ulterior, Republica Moldova va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preţ preferenţial.

Conform datelor transmise la 1 februarie, Republica Moldova a înregistrat 159.894 de cazuri confirmate de coronavirus şi 3.438 de decese, transmite Reuters.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO