Reprezentantii ONU vor merge in 3 locuri din Siria sa afle daca s-a folosit armament chimic
Reprezentanti ONU vor merge in Siria sa ancheteze in trei locuri in care s-a raportat o utilizare a unor arme chimice, a anuntat organizatia miercuri, relateaza AFP.
"Misiunea va pleca in Siria imediat ce va fi posibil, cu scopul de a ancheta in mod simultan in trei locuri unde a fost semnalata utilizarea unor arme chimice", a declarat Martin Nesirky, un purtator de cuvant al ONU.
Vestea apare dupa ce un acord a fost obtinut saptamana trecuta de catre doi emisari din partea Damascului. Siria a blocat pana in prezent toate solicitarile ONU de anchetare. Potrivit unui diplomat, anchetatorii, condusi de suedezul Ake Sellstrom, sunt pe cale sa se reuneasca in Europa si ar putea sa plece in Siria saptamana viitoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
ONU a precizat ca Siria, Franta, Marea Britanie si Statele Unite i-au semnalat 13 atacuri cu armament chimic de la inceputul conflictului, care dureaza de 28 de luni.
Acest anunt este considerat de catre multi observatori drept un progres major.
Ancheta se va concentra initial asupra a trei locuri, insa, potrivit lui Nesirky, secretarul general Ban Ki-moon "este constient ca alte incidente au fost raportate, iar misiunea va continua sa obtina clarificari de la statele membre vizate".
Potrivit purtatorului de cuvant, anchetatorii ONU vor merge la Khan al-Assal, in apropiere de orasul Alep, unde Damascul afirma ca rebelii au utilizat arme chimice pe 19 martie, omorand cel putin 26 de militari sirieni. Potrivit opozitiei, Guvernul Bashar al-Assad a inscenat acest atac.
Celelalte doua locuri sunt Ataybah, langa Damasc, unde a fost semnalat un atac cu armament chimic in martie, si Homs, unde ar fi avut loc un atac suspect pe 23 decembrie. Totusi expertii noteaza ca aceste atacuri au avut loc in urma cu mai multe luni si ca probele ar fi putut fi degradate sau suprimate complet.
In plus, Khan al-Assal este in prezent teatrul unor confruntari armate violente intre militari guvernamentali si rebeli.
Siria dispune de sute de tone de armament chimic de diverse tipuri si nu a semnat vreo conventie internationala privind restrangerea utilizarii acestora. Marile puteri sunt toate de acord ca in acest conflict au fost utilizate arme chimice.
Guvernul sirian a solicitat o ancheta ONU inca din martie, dar a blocat intre timp orice investigatie si insista ca ONU sa se concentreze numai asupra Khan al-Assal. Ban Ki-moon dorea un acces mai extins si efectuarea unor anchete si in alte locuri.
Ake Sellstrom, seful misiunii ONU insarcinate sa ancheteze asupra acuzatiilor de utilizare armelor chimice in Siria, si Angela Kane, inaltul Reprezentant ONU pentru Deazarmare, au obtinut un acord, saptamana trecuta, dupa ce s-au intalnit, intr-o vizita de doua zile, cu o serie de demnitari din cadrul regimului de la Damasc.
"Este un mare pas inainte faptul ca anchetatori pot sa mearga in Siria", si-a exprimat satisfactia Paul Walker, directorul grupului de lobby Green Cross International.
"Fara o ancheta la fata locului, putem face doar estimari si speculatii, fara probe", a adaugat Walker, care supravegheaza programele implicand arme chimice in Siria, de mai multi ani.
"Probele au fost, fara indoiala, sterse, dar faptul ca pot sa mearga la fata locului le va permite anchetatorilor sa aiba acces la rapoarte de autopsie si sa audieze victime directe oferind marturii, care ar putea sa fie foarte utile", a subliniat el.