Relaxati in fata presei, liderii G8 s-au intalnit in Statele Unite. Astazi se discuta criza din UE

Ultima actualizare: 11-08-2012 08:45

Liderii celor mai bogate opt tari din lume s-au intalnit vineri-noapte in Statele Unite, pentru un summit cu o agenda plina de subiecte economice si de politica externa.

''Buna ziua tuturor, ma bucur sa va vad.''

Imbracat lejer, Barack Obama si-a intampinat oaspetii in fata resedintei Camp David. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso s-a grabit sa-i stranga primul mana.

''Ma bucur ca ati putut veni. Vom avea multe de vorbit'' i-a spus Obama.

Rand pe rand, au sosit apoi presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, prim-ministrii Italiei, Japoniei, Marii Britanii, Canadei si Rusiei. Marele absent de la acest summit, Vladimir Putin, l-a trimis in locul sau pe Dmitri Medvedev, pana mai ieri presedinte, in prezent seful Guvernului.

Pana si doamna Merkel parea ceva mai putin sobra ca de obicei - a purtat pantaloni albi si un sacou roz. Francois Hollande a fost singurul imbracat la patru ace.

''E pentru presa din tara mea'' s-a justificat Hollande. ''Pentru presa franceza trebuie sa arati asa de bine?''

A urmat un dineu de lucru in timpul caruia liderii celor mai industrializate tari din lume si ai Uniunii Europene au discutat despre cateva dosare arzatoare de politica externa, precum Iranul si represiunea sangeroasa din Siria.

Criza datoriilor din Europa va fi discutata sambata, cand liderii G8 au prevazute nu mai putin de cinci sesiuni de lucru. Totusi, Angela Merkel si premierul britanic David Cameron si-au propus sa urmareasca impreuna finala Ligii Campionilor, dintre Bayern Munchen si Chelsea. Pentru asta, Obama le-a promis ca le va pune la dispozitie sala de cinema de la Camp David.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO