Regatul Unit şi UE au ajuns la un acord post-Brexit. Șefa CE: "Este corect, este echilibrat şi bun"
Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE.
Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, după ce şi miercuri s-a anunţat că o înţelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.
Cronologia evenimentelor, după anunțarea acordului
UPDATE 20:00. Boris Johnson: "Mulţi spuneau că un acord în acest an este imposibil"
Premierul britanic Boris Johnson a salutat joi proaspăt semnatul acord comercial cu Uniunea Europeană, despre care a spus că are 500 de pagini şi că valorează 660 de miliarde de lire sterline.
"Au fost mulţi oameni care ne-au spus că provocările pandemiei de COVID-19 au făcut această sarcină imposibilă şi că ar trebui să extindem perioada de tranziţie", a declarat Boris Johnson reporterilor într-o conferinţă de presă de la Londra.
"Am respins acea abordare", a spus el, întrucât depăşirea pandemiei este prioritatea numărul unu a ţării.
"Oamenii au spus că nu putem face parte dintr-o zonă de liber schimb cu UE fără să fim obligaţi să respectăm legile UE", a mai spus politicianul de centru-dreapta. "Ni s-a spus că nu putem să avem prăjitura noastră şi s-o mâncăm", a adăugat el.
UPDATE 19:00. UE renunţă la 25% din cota sa de pescuit în apele britanice
În cadrul acordului post-Brexit, flotele europene de pescuit vor renunţa la un sfert din valoarea capturilor în apele britanice, pe parcusul unei perioade de tranziţie care se întinde până în luna iunie 2026, a dezvăluit pentru AFP un înalt oficial european.
Detaliile referitoare la speciile şi zonele afectate de acest procentaj nu au fost însă stabilite, a adăugat oficialul. După perioada de tranziţie de cinci ani şi jumătate, accesul flotelor europene în apele britanice va fi renegociat anual. De asemenea, pescarii din UE îşi vor păstra, până în 2026, accesul garantat la zonele de pescuit situate între şase şi 12 mile marine de coastele britanice, în apele teritoriale, unde se duceau în mod tradiţional să pescuiască.
Capturile realizate de pescarii din UE în apele britanice reprezintă aproximativ 650 de milioane de euro în fiecare an. Flotele din opt state membre UE sunt responsabile pentru 40% din valoarea capturilor efectuate în zona economică exclusivă britanică, potrivit unui raport al Parlamentului European.
UPDATE 18:30. Mesajul lui Iohannis, după semnarea acordului
România salută convenirea parteneriatului dintre UE şi Marea Britanie privind relaţiile viitoare, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj publicat, joi, pe Twitter.
Romania welcomes the ????????-???????? agreed partnership on future relations. This agreement will protect the interests of ???????? companies & citizens - Romania’s key objectives during these negotiations. Congratulations to chief negotiator @MichelBarnier & his team for their huge effort!
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) December 24, 2020
"Acordul va proteja interesele companiilor şi ale cetăţenilor români - obiective-cheie ale României în aceste tratative", mai scrie şeful statului pe platforma de socializare şi îi felicită pe negociatorul-şef din partea UE, Michel Barnier, şi echipa sa.
Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE.
UPDATE 17:50. Barnier: "Acordul este o uşurare"
Negociatorul şef al UE pentru Brexit Michel Barnier a declarat joi că încheierea acordului este o uşurare pentru că s-a ajuns la ea cu doar o săptămână înainte de termenul limită de la sfârşitul anului.
"Ceasul nu mai ticăie", a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.
"Ziua de azi este o uşurare. Dar este pătată de o oarecare tristeţe, în măsura în care comparăm ceea ce era înainte şi ceea ce urmează", a adăugat el.
UPDATE 17:40. Boris Johnson: "S-a ajuns la un acord"
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord, postând pe Twitter mesajul "S-a ajuns la un acord", însoţit de o fotografie cu el exultând, cu degetele mari ridicate în semn de victorie.
Ministrul britanic al comerţului internaţional, Liz Truss, a salutat şi ea vestea pe Twitter. "Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi vom aprofunda schimburile cu partenerii noştri din lumea întreagă datorită politicii noastre comerciale independente", a scris ea.
Boris Johnson a mai afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada. Acest acord va însemna siguranţă pentru afaceri, a dat asigurări Johnson.
De asemenea, a spus Jonhson, nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la uşa sa.
El a mărturisit că disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă.
UPDATE 17:20. Ursula von der Leyen: "Este corect, este echilibrat şi bun"
Acordul comercial încheiat joi între Regatul Unit şi Uniunea Europeană este "corect, echilibrat şi bun" şi merită luptat pentru el, a declarat şefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.
"A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem un acord bun pe care îl putem prezenta. Este corect, este echilibrat şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi", a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă.
"Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulţi oameni, aşa că acesta a fost un acord pentru care a trebuit să luptăm cu adevărat", a adăugat preşedinta CE.
"Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe", a mai afirmat von der Leyen.
Ea a mai subliniat că Regatul Unit va rămâne un "partener demn de încredere al UE".
Acord încheiat cu succes
Parlamentele European (PE) şi britanic urmează să ratifice acest acord.
"S-a ajuns la un acord", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând "veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE".
"Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE", a adăugat sursa britanică.
It was worth fighting for this deal.
We now have a fair & balanced agreement with the UK. It will protect our EU interests, ensure fair competition & provide predictability for our fishing communities.
Europe is now moving on. https://t.co/77jrNknlu3
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 24, 2020
Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.
În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.
Pescuitul, principalul obstacol în calea acordului
Negocierile s-au aflat de luni în mâna Ursulei von der Leyen şi premierului britanic Boris Johnson, care au discutat în mai multe rânduri la telefon, într-o încercare de a ieşi dintr-un impas în dosarul pescuitului, ultimul punct de blocaj al negocierilor.
În pofida slabei sale ponderi economice, acest sector are o importanţă politică şi socială pentru mai multe state membre - între care Franţa, Olanda, Danemarca şi Irlanda.
Negocierile s-au concentrat asupra împărţii unui pescuit în valoare de 650 de milioane de euro anual al UE în apele britanice şi duratei perioadei de adaptare a pescarilor europeni.
Celelalte subiecte până acum problematice - soluţionarea diferendelor şi măsuri de protecţie împotriva concurenţei neloiale - au fost soluţionate în ultimele zile.
Acordul Comisiei cu Regatul este necesar să fie validat de către statele membre, un proces care ar urma să dureze mai multe zile.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: regatul unit, acord, brexit,
Dată publicare:
24-12-2020 16:51