Regatul Unit şi UE au ajuns la un acord post-Brexit. Șefa CE: "Este corect, este echilibrat şi bun"

×
Codul embed a fost copiat

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE.

Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, după ce şi miercuri s-a anunţat că o înţelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.

Cronologia evenimentelor, după anunțarea acordului

 

UPDATE 20:00. Boris Johnson: "Mulţi spuneau că un acord în acest an este imposibil"

Premierul britanic Boris Johnson a salutat joi proaspăt semnatul acord comercial cu Uniunea Europeană, despre care a spus că are 500 de pagini şi că valorează 660 de miliarde de lire sterline.

Citește și
Brexit
Marea Britanie şi Uniunea Europeană continuă negocierile pentru acordul comercial post-Brexit
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Au fost mulţi oameni care ne-au spus că provocările pandemiei de COVID-19 au făcut această sarcină imposibilă şi că ar trebui să extindem perioada de tranziţie", a declarat Boris Johnson reporterilor într-o conferinţă de presă de la Londra.

"Am respins acea abordare", a spus el, întrucât depăşirea pandemiei este prioritatea numărul unu a ţării.

"Oamenii au spus că nu putem face parte dintr-o zonă de liber schimb cu UE fără să fim obligaţi să respectăm legile UE", a mai spus politicianul de centru-dreapta. "Ni s-a spus că nu putem să avem prăjitura noastră şi s-o mâncăm", a adăugat el.

UPDATE 19:00. UE renunţă la 25% din cota sa de pescuit în apele britanice

În cadrul acordului post-Brexit, flotele europene de pescuit vor renunţa la un sfert din valoarea capturilor în apele britanice, pe parcusul unei perioade de tranziţie care se întinde până în luna iunie 2026, a dezvăluit pentru AFP un înalt oficial european.

Detaliile referitoare la speciile şi zonele afectate de acest procentaj nu au fost însă stabilite, a adăugat oficialul. După perioada de tranziţie de cinci ani şi jumătate, accesul flotelor europene în apele britanice va fi renegociat anual. De asemenea, pescarii din UE îşi vor păstra, până în 2026, accesul garantat la zonele de pescuit situate între şase şi 12 mile marine de coastele britanice, în apele teritoriale, unde se duceau în mod tradiţional să pescuiască.

Capturile realizate de pescarii din UE în apele britanice reprezintă aproximativ 650 de milioane de euro în fiecare an. Flotele din opt state membre UE sunt responsabile pentru 40% din valoarea capturilor efectuate în zona economică exclusivă britanică, potrivit unui raport al Parlamentului European. 

UPDATE 18:30. Mesajul lui Iohannis, după semnarea acordului

România salută convenirea parteneriatului dintre UE şi Marea Britanie privind relaţiile viitoare, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj publicat, joi, pe Twitter.

"Acordul va proteja interesele companiilor şi ale cetăţenilor români - obiective-cheie ale României în aceste tratative", mai scrie şeful statului pe platforma de socializare şi îi felicită pe negociatorul-şef din partea UE, Michel Barnier, şi echipa sa.

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE.

UPDATE 17:50. Barnier: "Acordul este o uşurare"

Negociatorul şef al UE pentru Brexit Michel Barnier a declarat joi că încheierea acordului este o uşurare pentru că s-a ajuns la ea cu doar o săptămână înainte de termenul limită de la sfârşitul anului.

"Ceasul nu mai ticăie", a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

"Ziua de azi este o uşurare. Dar este pătată de o oarecare tristeţe, în măsura în care comparăm ceea ce era înainte şi ceea ce urmează", a adăugat el.

UPDATE 17:40. Boris Johnson: "S-a ajuns la un acord"

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord, postând pe Twitter mesajul "S-a ajuns la un acord", însoţit de o fotografie cu el exultând, cu degetele mari ridicate în semn de victorie.

Ministrul britanic al comerţului internaţional, Liz Truss, a salutat şi ea vestea pe Twitter. "Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi vom aprofunda schimburile cu partenerii noştri din lumea întreagă datorită politicii noastre comerciale independente", a scris ea.

Boris Johnson a mai afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada. Acest acord va însemna siguranţă pentru afaceri, a dat asigurări Johnson.

De asemenea, a spus Jonhson, nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la uşa sa.

El a mărturisit că disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă.

UPDATE 17:20. Ursula von der Leyen: "Este corect, este echilibrat şi bun"

Acordul comercial încheiat joi între Regatul Unit şi Uniunea Europeană este "corect, echilibrat şi bun" şi merită luptat pentru el, a declarat şefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

"A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem un acord bun pe care îl putem prezenta. Este corect, este echilibrat şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi", a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă.

"Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulţi oameni, aşa că acesta a fost un acord pentru care a trebuit să luptăm cu adevărat", a adăugat preşedinta CE.

"Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe", a mai afirmat von der Leyen.

Ea a mai subliniat că Regatul Unit va rămâne un "partener demn de încredere al UE".

Acord încheiat cu succes

 

Parlamentele European (PE) şi britanic urmează să ratifice acest acord.

"S-a ajuns la un acord", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând "veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE".

"Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE", a adăugat sursa britanică.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.

În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.

Pescuitul, principalul obstacol în calea acordului

 

Negocierile s-au aflat de luni în mâna Ursulei von der Leyen şi premierului britanic Boris Johnson, care au discutat în mai multe rânduri la telefon, într-o încercare de a ieşi dintr-un impas în dosarul pescuitului, ultimul punct de blocaj al negocierilor.

În pofida slabei sale ponderi economice, acest sector are o importanţă politică şi socială pentru mai multe state membre - între care Franţa, Olanda, Danemarca şi Irlanda.

Negocierile s-au concentrat asupra împărţii unui pescuit în valoare de 650 de milioane de euro anual al UE în apele britanice şi duratei perioadei de adaptare a pescarilor europeni.

Celelalte subiecte până acum problematice - soluţionarea diferendelor şi măsuri de protecţie împotriva concurenţei neloiale - au fost soluţionate în ultimele zile.

Acordul Comisiei cu Regatul este necesar să fie validat de către statele membre, un proces care ar urma să dureze mai multe zile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Surse UE: Blocul european și Regatul Unit ar putea ajunge la un acord comercial
Surse UE: Blocul european și Regatul Unit ar putea ajunge la un acord comercial

Un acord comercial post-Brexit pare să fie iminent miercuri între Regatul Unit şi Uniunea Europeană după ce s-au realizat progrese semnificative în negocieri, au declarat mai multe surse europene citate de AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană continuă negocierile pentru acordul comercial post-Brexit
Marea Britanie şi Uniunea Europeană continuă negocierile pentru acordul comercial post-Brexit

Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor continua luni discuţiile pentru acordul comercial post-Brexit, dar acestea rămân dificile, iar diferenţele de opinie semnificative, a declarat duminică o sursă guvernamentală, citată de Reuters.

Britanicii laudă Dacia Sandero: „Cea mai ieftină mașină nouă înainte de Brexit”
Britanicii laudă Dacia Sandero: „Cea mai ieftină mașină nouă înainte de Brexit”

Britanicii consideră că cea mai ieftină mașină care poate fi cumpărată în acest moment este Dacia Sandero. Oferta este însă valabilă doar până la sfârșitul acestui an, înainte de Brexit.

Recomandări
Parlamentul European alocă 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei, parte a raportului întocmit de Siegfried Mureșan
Parlamentul European alocă 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei, parte a raportului întocmit de Siegfried Mureșan

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul acestuia, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.