Reforma educationala in Marea Britanie. Scolile ar putea intra sub influenta Bisericii Anglicane
In urma unor reforme, sistemul educational ar putea intra sub control religios, Biserica Anglicana primind dreptul de a administra sute de scoli.
Potrivit The Times, in urma noului acord cu Guvernul, Biserica Anglicana va fi obligata, totusi, sa pastreze caracterul de nesubordonare in favoarea religiei a scolilor engleze.
In urma acordului, Biserica nu va avea dreptul de a schimba politica de admitere a elevilor, nu va putea chimba desfasurarea orele de religie si nu va putea concedia profesorii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preotii vor avea dreptul, insa, de a numi guvernatori insarcinati cu supravegherea scolilor.
Reforma nu este vazuta cu ochi buni de grupurile care sustin secularizarea deoarece in felul acesta Biserica va determina cresterea influentei religioase in scolile de stat.
„In felul acesta, sistemul educational va fi adus sub control religios. Asta va duce la alienarea scolarilor care fac parte din familii non-religioase”, a declarat Keith Porteous, reprezentant al Societatii Seculare Naionale (National Secular Society).
Conform Huffington Post, secretarul educational Michael Gove a replicat ca scolile engleze nu pot excela fara ajutorul Bisericii Anglicane.
„Putem face mult mai mult decat atat. Doresc ca Biserica sa isi recapere spiritul din epoca Victoriana si sa sustina mai mult sistemul educational de stat”, a mai relatat acesta.
Episcopul de Oxford, reverendul John Pritchard, considera ca micile scoli din mediul rural se vor alatura noului acord.
„Opinia publica nu intelege ca ceea ce pare fi o schimbare neinsemnata, este, de fapt, un acord bazat pe sustinere si colaborare reciproca ”, a mai adaugat episcopul.
„Viziunea crestina este mult mai ambitioasa decat atat. Ne propunem sa facem un cadru comun pentru a ajuta elevii sa devina increzatori in schimbarile pe care ni le ofera societatea”, a declarat Arhiepiscopul de Canterbury.
Replica grupurilor seculare nu a intarziat sa apara.
Dr. Jonathan Romain, membru al coalitiei ce militeaza pentru admiterea nediscriminatorie a studentilor in scoli, a declarat ca „in ciuda aspectelor pozitive, scolile care isi selecteaza studentii pe baza inclinatiilor religioase, nu numai ca sunt culpabile de discriminare pe fond religios, dar constituie si un factor activ in fragmentarea societatii”.
„O societate pluralista, toleranta poate fi creata doar prin existenta scolilor pluraliste, unde elevii pot interactiona chiar daca provin din medii diferite”, a mai declarat Romain.