Reacție de la Bruxelles la propunerea făcută de Dăncilă pentru funcţia de comisar european

Ultima actualizare: 29-10-2019 20:22

Premierul demis Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles o nouă propunere pentru funcţia de comisar european, în persoana lui Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru afaceri europene.

Este a treia nominalizare făcută de guvernul Dăncilă. Marți seara, Comisia Europeană a transmis că a primit propunerea şi o va analiza chiar dacă Klaus Iohannis a criticat-o.

Europa să meargă înainte fără întârziere, iar candidatul trebuie să fie acceptabil pentru președintele-ales Ursula von der Leyen, este reacția Bruxelles-ului la propunerea făcută de Viorica Dăncilă.

„Președintele ales a primit o scrisoare în această după-masă. Înțelegem că noua propunere a guvernului demis nu are susținerea președintelui României. Date fiind provocările și oportunitățile care ne așteaptă este în interesul tuturor ca Europa să meargă înainte fără întârziere. Indiferent de cine va fi candidatul României, el sau ea va trebui să fie acceptabil(ă) pentru președintele ales și ar trebui să își poată asigura sprijinul necesar al Parlamentului European. Europa trebuie să meargă înainte", a transmis un purtător de cuvânt din echipa de tranziție a președintelui-ales Ursula von der Leyen.

Președintele Klaus Iohannis a contestat această propunere și a transmis un comunicat de presă în care a anunțat că Viorica Dăncilă ”nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european”.

Comunicatul integral al președintelui Klaus Iohannis:

”Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european

Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.
Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni.

Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esențial ca un nou Cabinet să obțină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil și profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze și mai mult credibilității țării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă.” - se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO