Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 24 martie. Bombele cad încontinuu peste Mariupol, dezastrul se vede din satelit

×
Codul embed a fost copiat

Armata rusă s-a retras la peste 30 km est de Kiev în ultimele 24 de ore și a început să stabilească poziții defensive pe mai multe fronturi din Ucraina. Anunțul a fost făcut de un înalt oficial al Pentagonului.

Președintele Zelensky, care s-a filmat aproape în fiecare seară pe străzile Kievului, a apărut într-o ipostază similară și a lansat un apel către oamenii din întreaga lume: să protesteze public, joi, când se împlineşte o lună de la începutul invaziei ruse.

Bombele cad zi şi noapte peste Mariupol, iar dezastrul lăsat în urmă se vede ca-n palmă din satelit: 90 la sută din oraşul port la Marea Azov este una cu pământul. Oamenii rămași acolo își riscă viața pentru a arăta lumii ce se întâmplă, iar imaginile sunt tulburătoare. Cei care pot, fug din orașul devenit acum un iad.

Au murit foarte mulți oameni. Eu sunt rănit, dar mă recuperez. Am o fractură a osului facial, o rană la maxilar, un cot zdrobit și câteva vânătăi”, spune un bărbat.

Citește și
mariupol
Război în Ucraina, ziua 28. Mariupol, transformat în ruine. Orașul-port, bombardat în proporție de 90% de ruși
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Aproape 800 de ucraineni din Mariupol au ajuns în ultimele 24 de ore în Liov. Poveştile lor sunt cutremurătoare.

Am văzut împușcături pe străzi. S-a tras asupra unui autobuz cu cadeți ai armatei. Fiul meu nu a mai putut suporta din punct de vedere emoțional. Nu mai putea dormi noaptea”, spune un ucrainean.

„Situația este mai gravă decât vă puteţi imagina” spune o tânără, care abia îşi stăpâneşte lacrimile. Mulţi prieteni de-ai ei au murit, iar una dintre mătuși e dată dispărută.

„Într-unul din adăposturi era un copil de șase zile și altul de trei luni. Într-una dintre casele vecinilor, două fetițe au rămas orfane, și-au văzut tatăl murind. Cel mai înspăimântător lucru este că lumea va uita de Mariupol. Se va vorbi despre noi o zi, două, apoi cetățenii din Mariupol vor muri acolo, în subsoluri...”, a spus femeia.

Ne aflăm în partea de vest a Kievului. Drumul spre Irpin este închis. Din când în când se aud explozii. În acea direcţie s-au auzit 3 grenade în această dimineață. Linia frontului se află la aproximativ 10 minute de mers cu mașina”, a transmis un reporter din Slovacia.

Autoritățile din Kiev spun că rușii au tras în districtul Nyvky, din nord-vestul Capitalei. Rachetele "Grad" au spulberat apartamentele dintr-un complex rezidențial nou şi au distrus mai multe clădiri cu cinci etaje. Cel puţin 4 persoane au fost rănite. În zonă nu se afla nicio unitate militară.

Uitaţi-vă la toate aceste distrugeri, chiar e nevoie de această luptă? Zici că am fost atacați de teroriști. Ne ucid rudele în fiecare zi și ne distrug casele”, a raportat un jurnalist ucrainean.

O jurnalistă rusă a fost ucisă într-un atac cu bombă în Kiev, a anunțat publicaţia pentru care lucra. Oksana Baulina, jurnalist video pentru The Insider, un site de știri independent cu sediul în Rusia, a murit în timp ce filma distrugerile provocate de rachetele rusești în centrul comercial din cartierul Podolsky. Alte două persoane care o însoțeau au fost internate în spital.

Auzim sirenele zi și noapte. Asta înseamnă că toată lumea trebuie să intre într-un buncăr cât mai repede posibil pentru că în orice secundă o rachetă poate lovi orice clădire. Mulți civili au murit deja, grădinițe și școli au fost distruse. Nu e o situație ușoară, dar nici critică. Noi vom continua să luptăm”, a declarat primarul Kievului.

Avansul rușilor către Kiev pare blocat de mai multe zile, iar forțele ucrainene au reușit să preia din nou controlul asupra unor teritorii. Între ele, orașul Makariv, situat la 50 de kilometri vest de Kiev. Totodată, armata ucraineană a anunțat eliminarea unui alt comandant rus, colonelul Alexei Șarov. Ar fi fost ucis în luptele din apropierea orașului Mariupol.

Potrivit unei analize a experților britanci, forțele ruse încearcă probabil o reorganizare, înainte de a relua operațiunile la scară largă. Duma de la Moscova a votat o lege prin care sunt activați inclusiv militarii în rezervă. Dacă dăm crezare Kievului, pierderile rușilor ar fi depășit deja bilanțul din Afganistan, unde au murit puțin peste 15.000 de militari.

În acest camion frigorific parcat lângă morgă sunt trupurile a 350 de soldați ruși. Se simte până aici mirosul de putrefacție. În alt loc mai e un camion cu 400 de cadavre ale soldaților ruși. Ucrainenii fac teste ADN și vor trimite cadavrele la Kiev pentru ca la un moment dat să fie predate Rusiei și familiilor”, a transmis un reporter CNN.

Bombardamentele au ras de pe faţa pământului peste o mie de clădiri în Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei. Dintre ruine, un artist s-a filmat în timp ce cânta la violoncel. Tânărul a postat clipul pe o rețea socială și strângă donații pentru reconstrucția orașului.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Franța a testat cu succes versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA
Franța a testat cu succes versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA

Franţa a testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură, care face parte din componenta aeriană a forţei franceze de disuasiune, a anunţat ministrul Forţelor Armate, Florence Parly, relatează AFP.

Război în Ucraina, ziua 28. Mariupol, transformat în ruine. Orașul-port, bombardat în proporție de 90% de ruși
Război în Ucraina, ziua 28. Mariupol, transformat în ruine. Orașul-port, bombardat în proporție de 90% de ruși

Războiul este necruțător în Mariupol, unde la fiecare 15-20 de minute se aruncă cu bombe. ȘtirileProTV.ro prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei, privind conflictul pornit de Rusia.

Recomandări
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani
Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează News.ro, care citează The Guardian.

Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi
Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi

Joe Biden a abordat, pentru prima oară, subiectul sensibil al protestelor studențești pro-palestiniene. Acesta a declarat că „ordinea este pe primul loc” și că va proteja mereu dreptul americanilor la liberă exprimare.