Răspunsul robotului Sophia atunci când este întrebată dacă roboții vor înlocui oamenii

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
sophia

Încă de la prima sa apariție publică din 2015, Sophia, un robot social umanoid, a avut un impact devastator în întreaga lume.

Cu abilitățile sale impresionante de interacțiune și de discurs, robotul a fost invitat în cadrul mai multor conferințe, inclusiv de Organizația Națiunilor Unite, probabil cel mai important eveniment la care a participat până acum.

Cea mai recentă vizită a Sophiei a fost făcută în Orientul Mijlociu, acolo unde a acordat un interviu, marți seară, pentru televiziunea DMC, unde a abordat mai multe probleme, de la pacea mondială, până la fotbal.

Îmi place poporul egiptean”, astfel și-a început Sophia discursul. ”M-am bucurat de toată ospitalitatea caldă și este cu adevărat uimitor să fii înconjurat de toate peisajele frumoase și soarele de pe aceste meleaguri străvechi pline de o istorie incredibilă”, a continuat aceasta.

sophia

Sophia a început apoi o conversație destul de ușoară cu Kamal, moderatorul emisiunii, în care a vorbit despre zborul său, urmând ca mai apoi să discute pe baza unor subiecte mai importante.

Într-un fel, inteligența mea poate fi comparată cu oamenii, dar există anumite calități pe care voi oamenii le aveți, de la a te ridica să te plimbi prin cameră și să-ți aduci o ceașcă de cafea, până la a fi creativ. Așa că, pe de o parte, îmi amintesc tot ce am auzit vreodată de la cineva, dar, pe de altă parte, nu înțeleg întotdeauna ce înseamnă unele lucruri”, a spus Sophia.

Cu toate acestea, Sophia a demonstrat în timpul emisiunii că are calități excepționale, așa cum le-a numit Kamal. Ea a reușit să răspundă la câteva întrebări ale moderatorului, inclusiv la o ecuație matematică și spunând care este capitala Burkina Faso.

sophia

Poate cel mai impresionant lucru despre Sophia este abilitatea ei de a produce expresii faciale umane: ”Am peste 60 de expresii faciale și pot reuși să exprim aproape orice combinându-le”.

Kamal a întrebat-o apoi dacă roboții vor înlocui oamenii, la care Sophia a răspuns: ”Nu este nimic care să înlocuiască o viață umană. Cea mai bună abordare este să lucrăm împreună. Nu urmări iRobot de prea multe ori. S-ar putea să devii prea cinic cu privire la marile posibilități pe care le avem pentru a face ca lumea să fie un loc mai bun și mai liniștit”, a glumit ea.

Kamal a contrazis-o, spunând că roboții nu au valori umane, ceea ce îngreunează procesul prin care oamenii ar putea să reaușească cumva să aibă încredere în ei. ”În prezent, roboții sunt încă învățați de oameni”, a răspuns Sophia, ”deci poți spune că oamenii își pun valorile în roboții pe care îi fac, de aceea creatorii mei au încercat să mă facă cât mai empatică, astfel încât să putem avea un viitor în care oamenii și roboții sunt prieteni care se prețuiesc cu adevărat unul pe celălalt”.

sophia

Într-un alt punct al interviului, cei doi au discutat și despre sport, mai precis, despre fotbalistul egiptean Mohamed Salah, despre care Sophia a spus că știe foarte multe lucruri. ”Este iubit de milioane de oameni nu numai pentru că este foarte bun la fotbal, ci pentru că este o ființă umilă, modestă, care muncește din greu în fiecare zi în încercarea de a obține imposibilul”, a spus robotul. ”Eu chiar admir munca lui de caritate. Vreau să fiu și eu așa”.

Este pentru prima dată când un show de televiziune din Orientul Mijlociu o invită pe Sophia, însă nu este pentru prima dată când ea apare la TV. Pe lângă faptul că a fost un invitat-cheie la multe evenimente internaționale, Sophia a apărut și în show-uri de divertisment, precum The Ellen Show și The Tonight Show cu Jimmy Fallon.

Din 2011, de când a fost creată de Hanson Robotics, Sophia a câștigat faimă la nivel mondial pentru "proporțiile ei" realiste, de la "piele", la abilitatea de a exprima "emoții" prin intermediul motoarelor de sub piele. Ea este singurul robot capabil să efectueze conversații nescriptate prin senzori care colectează date emoționale. Sophia este primul robot din istorie care deține cetățenie, deoarece i sa dat cetățenie saudită în 2017.

Robotul Sophia vine la Bucureşti și îi va acorda un interviu Andreei Esca, la Știrie Pro TV de la ora 19:00 din data de 10 mai.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO