Putin a primit un pui de ciobanesc de la premierul bulgar

Ultima actualizare: 22-05-2012 02:50

A fost dragoste la prima vedere si, in acelasi timp, o "mutare" de geniu a premierului bulgar Boyko Borisov, care l-a cucerit pe Vladimir Putin daruindu-i un pui de ciobanesc.

Intalnirea dintre catelus, botezat Yorgo, si noul stapan a generat o scena de tandrete cu totul neobisnuita pentru seful guvernului de la Moscova, altminteri un tip dur, cu o expresie ca de piatra.

Mare iubitor de animale, Boyko Borisov si-a insotit darul de o declaratie cu talc. Premierul de la Sofia a spus ca un politician ar trebui sa aiba caracterul unui ciobanesc bulgar, adica sa fie "puternic, credincios, nemilos cu pradatorii si oamenii rai si un paznic de nadejde". Sensibilizat peste poate de ghemul de blana, Vladimir Putin a zambit larg si l-a pupat pe cap afectuos.

Dupa dragaleseniile de rigoare, vizita a luat, totusi, o turnura sobra. Rusia si Bulgaria au semnat un acord de infiintare a unei companii mixte pentru constructia conductei South Stream pe teritoriul vecinilor de la sud. Cu aceasta ocazie, seful Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca Bulgaria nu mai poate fi inlocuita de Romania ca principala veriga a gazoductului South Stream.

Gazprom discuta cu Romania posibilitatea intrarii nostre in proiectul South Stream din postura de consumator si nu de tranzit, a precizat acelasi Miller.

Moscova initiase contacte cu Bucurestiul in privinta South Stream in primavara trecuta, dupa ce guvernul condus de Borisov a lasat impresia ca nu accepta o serie de cereri rusesti.

South Stream
, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concureaza proiectul european Nabucco, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu.

Vizita premierului rus Vladimir Putin la Sofia a produs un impact social puternic, populatia mobilizandu-se in cadrul unor manifestatii potrivnice. "Putin, du-te acasa!", "NU devenirii Bulgariei un cal troian al Rusiei in UE", se putea citi pe unele pancarte ale protestatarilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO