Putin a cerut Catedrala Sfânta Treime din Ierusalim. Cum s-a ajuns în această situație
Putin îi cere lui premierului israelian Bennett ca Rusia să fie recunoscută proprietară a Bisericii Aleksandr Nevski (Catedrala Sfânta Treime) din Ierusalim.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca Biserica Aleksandr Nevski din Oraşul Vechi al Ierusalimului să intre în proprietatea Rusiei, într-o scrisoare adresată premierului israelian Naftali Bennett şi în care este invocată o promisiune în acest sens formulată de predecesorul acestuia din urmă, Benjamin Netanyahu, relatează luni agenţia EFE.
Netanyahu îi promisese lui Putin că va transfera Rusiei acest templu - ce aparţine Bisericii Ortodoxe Ruse de la Ierusalim - în schimbul eliberării în 2020 a cetăţeanului israelian Naama Isachar, încarcerat în Rusia după o condamnare pentru deţinere de canabis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rusia este proprietara de facto a acestei biserici din 1890
Fostul premier israelian a considerat atunci că disputa asupra proprietăţii bisericii nu poate fi soluţionată în justiţie, fiind vorba despre un ''loc sfânt'', astfel că a dispus înregistrarea guvernului rus ca proprietar al Bisericii Aleksandr Nevski.
Însă noul guvern condus de Naftali Bennett i-a transmis cazul Tribunalului Suprem, care a suspendat decizia privind recunoaştere proprietăţii ruse şi a fost constituit un comitet care urmează să stabilească proprietarul lăcaşului.
Rusia este proprietara de facto a acestei biserici începând din anul 1890, întrucât sub Imperiul Otoman a fost recunoscută apartenenţa ei la ''Regatul rus'', iar în 2017 Moscova a cerut pentru prima dată în faţa justiţiei israeliene ca în baza acestei afirmaţii să i se recunoască dreptul de proprietate, deşi regatul rus nu mai există în prezent.