Proteste violente în Hong Kong. Poliţia trage cu gaze lacrimogene şi mingi de cauciuc

Ultima actualizare: 27-10-2019 14:24
hong kong
AFP

Poliţia din HongKong a făcut din nou uz de gaze lacromogene şi de mingi de cauciuc, duminică, încercând să disperseze o manifestaţie în favoarea democraţiei, neautorizată, pe străzi comerciale şi turistice în Peninsula Kowloon, relatează AFP.

Fosta colonie britanică se confruntă de la începutul lui iunie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa către China în 1997, prin manifestaţii şi acţiuni aproape zilnice, relatează News.ro.

De această dată vârful de sud al Peninsulei Kowloon a fost locul unor confruntări între forţele de ordine şi manifestanţi, inclusiv pe străzi care dau către emblematicul Hotel Peninsula, în cartierul Tsim Sha Tsui.

Mulţi manfestanţi purtau măşti, în pofida interzicerii decretate de Executivul regiunii semiautonome. Însă puţini purtau însemnele clasice ale activiştilor radicali - căşti de şantier şi măşti de gaze.

Poliţia s-a desfăşurat în număr foarte mare pe străzi în apropierea mării, unde urma să înceapă o manifestaţie neautorizată de Guvernul local.

Poliţiştii au percheziționat oamenii pe măsură ce mulţimea îşi exprima nemulţumirea, unii catalogând forţele de ordine drept ”triade” - mafia chineză tradiţională.

Gaze lacrimogene şi mingi de cauciuc au fost trase în trei locuri, iar ciocniri au obligat mulţimea să se disperseze.

În ultimele zile, manifestaţiile nu au fost la fel de masive ca la începutul lunii. Mişcarea a luat forma unor acţiuni spontane, care rămân aproape zilnice.

„Am putea avea sentimentul că este mai puţină lumea afară, însă oamenii doar folosesc metode diferite pentru a susţine mişcarea”, a declarat un manifestant în vârstă de 23 de ani, care s-a prezentat drept Chan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO