Prima reacție a prințului Emanuel de Liechtenstein, acuzat că a împușcat unul dintre cei mai mari urși din Europa

Dată publicare: 06-05-2021 07:28
Dată actualizare: 20-05-2021 16:28


Emanuel de Liechtenstein

Prinţul Emanuel de Liechtenstein, acuzat că a ucis unul dintre cei mai mari urși din Europa, a fost contactat de jurnaliștii elvețieni de la Blick, însă a refuzat să vorbească despre partida de vânătoare din Covasna.

Întrebat cum a obținut permisul pentru a împușca ursul, prințul a spus doar că: „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”.

Cu bani poți cumpăra orice - iar cu suficienți bani poți cumpăra chiar și cel mai mare urs brun din Europa. Se numea Arthur și probabil că acum este atârnat în salonul prințului Emanuel de Liechtenstein, scrie Blick.

Jurnaliștii elvețieni compară escapada prințului de Liechtenstein în România cu vânătorile de elefanți din Botswana.

„La fel s-a întâmplat cu regele spaniol Juan Carlos, care a vânat în mod repetat elefanți în Botswana - în special în calitate de președinte onorific al WWF (World Wildlife Fund) în Spania, ceea ce i-a adus monarhului un val mondial de indignare în 2012”, mai scrie Blick.

Anchete după uciderea ursului Arthur

 

Sunt două anchete în cazul ursului Arthur, unul dintre cei mai mari din Europa, împușcat de Prințul Emanuel de Liechtenstein în Covasna. Iar principala suspiciune este o infracțiune de braconaj.

Corpul de Control al Gărzii Naționale de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului vor să afle dacă cineva a greșit atunci când s-a dat aprobarea pentru uciderea unui urs.

Ministrul Mediului a declarat miercuri că ursul ar fi trebuit împușcat de vânătorii din zonă, nu de altcineva.

"În România în momentul de faţă legislaţia permite doar cotele de intervenţie şi cotele de prevenţie. Cotele actuale sunt doar de intervenţie, cele de prevenţie încă n-au fost emise, deşi legislaţia prevede de anul trecut din luna mai. Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna face obiectul unei anchete, s-au demarat două anchete paralele, o anchetă este derulată de Garda Naţională de Mediu, respectiv a doua anchetă de Garda Forestieră", a declarat ministrul Tanczos Barna.

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu verifică în teren dacă ursul ucis este cel reclamat de localnici că le făcea probleme.

Sunt comparate amprentele lăsate pe lângă gospodarii cu cele ale ursului împușcat, sunt verificate documentele care au permis vânătoarea și se iau noi declarații.

”Vorbim de o mafie”

 

Ursul Arthur - susțin activiștii de la Agent Green - era cel mai mare urs din Carpați. Îl monitorizau de mai mulți ani, iar acum ar fi singurul care lipsește din pădure.

Gabi Păun: "Vorbim de o mafie, de o structură de crimă organizată care a facilitat o partidă de braconaj. A venit prințul cu banii, a plătit și a plecat cu cel mai mare urs din România. Nu cred că acest urs a costat mai puțin de 20.000 de euro".

Autoritățile implicate în anchetă cred că un asemenea exemplar dominant ca ursul Arthur nu ar coborî în localitate. Fapt - de altfel - confirmat și de președintele asociației de vânătoare din Ojdula, care a organizat acțiunea de vânătoare.

Ursul Arhur a fost cotat cu un punctaj de 592,90, din maximul de 600. Cu alte cuvinte, este un urs valoros, de aur - în limbajul vânătorilor. 7.000 de euro a plătit în acte Prințul Emanuel de Liechtenstein și a plecat cu trofeul.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO