Pretul pe care oamenii trebuie sa il plateasca pentru o viata lunga si un creier mare
Micsorarea creierului este pretul pe care oamenii sunt nevoiti sa-l plateasca, in schimbul avantajelor de a trai mult si de a avea un encefal de dimensiuni considerabile.
Potrivit unui studiu, oamenii sunt singurele fiinte al caror creier devine progresiv mai mic, odata cu inaintearea in varsta.
Pierderea de neuroni de-a lungul timpului ar putea fi rezultatul unei compensari evolutionare - un handicap care trebuie sa fie acceptat, in schimbul unei durate lungi de viata si al unui creier mare, scrie Daily Mail.
Micsorarea unor parti mari ale creierului, cum ar fi hipocampusul si lobii frontali, nu apare nici macar la cele mai apropiate "rude" ale omului, "cimpanzeii".
Cercetatorii americani de la Universitatea Washinton, condusi de Dr. Chet Sherwood, au efectuat imagini prin rezonanta magnetica a creierelor a 99 de cimpanzei cu varste cuprinse intre 10 si 51 de ani.
Aceste rezultate au fost comparate cu cele efectuate pe un esantion de 87 de oameni cu varsta cuprinsa intre 22 si 88 de ani.
Rezultatele au aratat la oameni o scadere a structurilor cerebrale importante de-a lungul vietii. In contrast, cimpanzeii cu o varsta mai inaintata nu aveau scaderi semnificative ale activitatii creierului.
Echipa doctorului Sherwood a declarat pentru revista Academiei Nationale de Stiinte, "Proceedings", ca "oamenii sunt mult mai vulnerabili la neurodegenerare, fapt ce a dus la compromisuri care au ramas in evolutia unui creier si a unei durate de viata intr-o continua extindere".
Oamenii sunt expusi la afectiuni ale creierului, cum ar fi Alzheimer, ce poate aparea odata cu inaintarea in varsta, precum si unui declin general al memoriei si al competentelor si proceselor de gandire.
Pe langa faptul ca oamenii au creierele mult mai mari decat orice alt animal, au de asemenea si o durata de viata neobisnuit de mare. Din punct de vedere fizic, oamenii imbatranesc mult mai incet decat cimpanzeii.
Odata ajunsi la varsta de 30 de ani, cimpanzeii salbatici au dintii tociti, sunt subponderali si lipsiti de energie. Cu toate acestea, cimpanzeii salbatici de sex feminin sunt fertili aproape pana la sfarsitul vietii. Oamenii ramani apti fizic mult mai mult decat cimpanzeii, dar femeile sunt fertile doar pana la jumatatea vietii.
Durata mai mare de viata se considera a avea beneficii care au contribuit la o continua dezvoltare a creierului, aici intrand si ajutorul afectiv primit de la bunici sau alti adulti acordat celor mici.
Dar acest lucru poate determina si "un cadru unic in care oamenii sufera mai mult din cauza imbatranirii progresive neurologice", au afirmat cercetatorii americani. Acestia au adaugat ca, "desi un creier si o durata de viata mai mare ofera cert benificii pentru oameni, in cele din urma toate aceste 'imbunatatiri' au venit in schimbul unui cost, o neurolodegenerare sporita odata cu inaintarea in varsta".