Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a fost testat pozitiv cu Covid-19. Reacția opoziției

Dată publicare: 09-03-2021 20:33
Dată actualizare: 09-03-2021 20:40


Bashar al-Assad

Bashar al-Assad și soția acestuia au fost diagnosticați cu Covid-19, au anunțat, luni, reprezentanții președintelui Siriei.

Biroul lui Assad a precizat că președintele și soția sa, Asma, au fost testați PCR după ce au început să prezinte simptome specifice infectării cu coronavirus, informează Bloomberg.

Cei doi vor continua să lucreze de acasă, unde vor sta în izolare între două și trei săptămâni.

Bashar al-Assad, 55 de ani, conduce Siria din 2000, când a preluat puterea de la tatăl său. În ultimii zece ani, țara a fost măcinată de un război civil.

În Siria, până acum, au fost înregistrate aproape 16.000 de cazuri de Covid-19 și 1.063 de decese.

Opoziţia siriană consideră informaţile privind infectarea preşedintelui al-Assad drept propaganda

 

Membri ai opoziţiei din Siria au pus sub semnul întrebării marţi informaţiile privind infectarea cu coronavirus a preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi au apreciat că anunţul este un mod de a distrage atenţia oamenilor de la problemele economice, relatează dpa.

Al-Assad ''încearcă să câştige simpatia oamenilor'', a afirmat Hadi al-Bahra, copreşedinte al Comitetului constituţional sirian al opoziţiei.

Scopul este de a ''crea o poveste care să ţină oamenii ocupaţi ... în loc să vorbească despre condiţiile dure de viaţă din cauza situaţiei economice grele şi a corupţiei'', a adăugat el.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul în Marea Britanie, citând surse apropiate de factorii de decizie din Siria, a declarat că anunţul a fost făcut pentru a încerca ''să distragă atenţia oamenilor'' pe fondul colapsului economic şi al sărăciei extreme.

Sirienii se confruntă de mai multă vreme cu dificultăţi economice şi cu lipsa resurselor, situaţia fiind agravată de sancţiunile occidentale impuse guvernului sirian, precum şi de pandemia de coronavirus.

Moscova, un apropiat aliat al lui Al-Assad, a indicat că le-ar oferi asistenţă medicală preşedintelui al-Assad şi soţiei acestuia, dacă aceştia ar cere.

''Nu am nicio îndoială, în cazul în care s-ar face astfel de cereri, că preşedintele (Vladimir) Putin le-ar lua în considerare imediat'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Interfax.

Sursa: Agerpres, Bloomberg


VIDEO PROTVPLUS.RO