Preşedintele Senatului ceh, amenințat de China: "Va plăti un preţ ridicat". Care e motivul

Ultima actualizare: 31-08-2020 10:05
Preşedintele Senatului ceh, amenințat de China:
Shutterstock

Preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, este amenințat de autoritățile chineze că va plăti "un preţ ridicat" pentru vizita sa oficială în Taiwan.

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a declarat, luni, că vizita în curs a lui Vystrcil în Taiwan pentru promovarea legăturilor comerciale între Republica Cehă şi Taiwan reprezintă o "provocare".

"Guvernul şi poporul chinez nu vor uita niciodată şi nu vor sta liniştiţi şi privi, şi trebuie ca el (Vystrcil) să plătească un preţ ridicat pentru comportamentul lui obtuz şi speculaţii politice", a declarat Wang, potrivit unei declaraţii publicate pe site-ul Ministerului de Externe chinez, scrie Agerpres.

China consideră Taiwanul o provincie separatistă şi interzice altor ţări să aibă legături oficiale cu acesta. Politica Chinei faţă de Taiwan este cunoscută sub numele de "principiul unei singure Chine".

"Să conteşti 'principiul unei singure Chine' în problema Taiwanului înseamnă să devii duşmanul celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi şi reprezintă un act de încălcare internaţională a încrederii", a adăugat Wang.

Vystricil este oficialul ceh cu rangul cel mai înalt care a vizitat până acum Taiwanul. El a sosit duminică în Taipei cu primarul oraşului Praga, Zdenek Hrib, şi cu o delegaţie de oameni de afaceri cehi pentru o vizită de şase zile.

Preşedintele Senatului ceh a afirmat într-un comunicat că declaraţiile lui Wang reprezintă un amestec în afacerile interne ale Republicii Cehe.

"Suntem o ţară liberă care încearcă să aibă relaţii bune cu toate statele şi cred că aşa vor sta lucrurile în viitor indiferent de declaraţia ministrului chinez. Şi doresc să repet că această vizită nu este menită în niciun caz a fi o confruntare politică", a mai spus el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO