Presa britanica: Bombardierul rus interceptat deasupra Canalului Manecii avea la bord o racheta nucleara

Dată publicare: 02-02-2015 17:34
Dată actualizare: 05-02-2015 07:04


Tupolev TU-95

Un bombardier rus interceptat saptamana trecuta in apropierea spatiului aerian al Marii Britanii avea la bord o racheta cu focos nuclear, afirma surse oficiale citate de publicatia The Daily Express.

Avioane de vanatoare britanice Typhoon au fost trimise, miercurea trecuta, pentru a intercepta doua bombardiere ruse de tip Tupolev TU-95, deasupra Canalului Manecii. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului britanic al Apararii, la bordul unuia dintre avioanele militare ruse era o racheta cu focos nuclear pentru misiuni antisubmarin.

Premierul David Cameron si ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, au fost alertati de servicile secrete britanice dupa ce informatiile privind prezenta armamentului nuclear fusese confirmata de conversatii ale pilotilor interceptate de Norvegia.

Racheta nucleara nu era activata, echipajul avand nevoie de ordinul direct al presedintelui rus, Vladimir Putin, pentru acest lucru. Cele doua avioane militare ruse participau la un exercitiu desfasurat in spatiul aerian international, in apropierea spatiului britanic.

Ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat joi la Ministerul britanic de Externe pentru a oferi explicatii despre manevre ale avioanelor militare ruse in apropierea spatiului aerian al Marii Britanii.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO