Presa britanica anunta o noua amanare pentru BREXIT. Cand ar urma sa aiba loc iesirea efectiva a tarii din UE

Ultima actualizare: 17-08-2016 07:50
brexit

Iesirea efectiva a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea fi amanata pana la finalul lui 2019 din cauza dificultatilor cu care se confrunta administratia britanica si a alegerilor din Franta si Germania, relateaza Sunday Times, citat de AFP.

Guvernul premierului britanic Theresa May a anuntat ca intentioneaza sa invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona la inceputul lui 2017. Activarea acestui articol deschide o perioada de negocieri de doi ani la finalul careia tara in cauza paraseste UE. In cazul unei invocari a articolului 50 la inceputul lui 2017, iesirea efectiva din UE ar avea loc la inceputul lui 2019.

Insa potrivit Sunday Times, ministri britanici au avertizat in discutii private inalti responsabili ai sectorului financiar din Londra ca invocarea articolului 50 ar putea sa nu aiba loc decat spre sfarsitul lui 2017, ceea ce ar amana Brexitul propriu-zis spre finalul lui 2019, relateaza Agerpres.

"Ministrii cred in prezent ca declansarea ar putea fi amanata pentru toamna lui 2017", a declarat ziarului o sursa din City care sustine ca a discutat chestiunea cu doi ministri.

"Ei nu au infrastructura pentru oamenii pe care trebuie sa-i angajeze" in vederea negocierilor, potrivit acestei surse. "Ei spun ca nu stiu nici macar ce intrebari trebuie puse atunci cand vor incepe intr-un final sa negocieze cu Europa", a adaugat sursa citata.

De altfel, un membru neidentificat al cabinetului britanic a declarat pentru Sunday Times ca orarul alegerilor din Franta si Germania prezinta "anumite dificultati".

Cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale din Franta vor avea loc la 23 aprilie si 7 mai 2017, iar alegerile federale au loc in Germania in toamna lui 2017.

In urma referendumului de la 23 iunie in care majoritatea britanicilor s-a pronuntat pentru iesirea tarii din UE, Theresa May, care i-a succedat in fruntea guvernului lui David Cameron, a creat un minister insarcinat cu supervizarea discutiilor despre Brexit. Dar ministrul, David Davis, nu ar fi angajat pana in prezent decat jumatate din personalul de care va avea nevoie.

Un alt minister, cel al comertului international, condus de Liam Fox, se confrunta si el cu necesitatea de a recruta rapid numerosi experti, pentru ca nu dispune in prezent decat de cativa negociatori experimentati.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO