Premierul irakian a anuntat "moartea ISIS". Batalia decisiva ar fi fost castigata, dar jihadistii continua lupta


Ultimul update: Duminica 02 Iulie 2017 07:41
Data publicarii: Joi 29 Iunie 2017 18:02
Categorie: Stiri externe
explozie MOSUL

Premierul irakian declara "moartea statalitatii false" a ISIS dupa recucerirea Marii Moschei al-Nuri din Mosul

Premierul Haider al-Abadi a declarat joi dupa-amiaza moartea statalitatii false a ISIS, dupa ce fortele irakiene au recucerit ruinele Marii Moschei al-Nuri, unde liderul jihadistilor Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat in urma cu trei ani califatul Statului Islamic din Siria si Irak. Militantii jihadisti au aruncat in aer saptamana trecuta moscheea medievala, pentru a evita recucerirea acestui simbol de catre fortele guvernamentale de la Bagdad, scriu Reuters si BBC.

Haider al-Abadi a vorbit despre moartea ”falsei statalitati” a ISIS, dupa recucerirea ruinelor moscheii istorice din Mosul.

”Intoarcerea Moscheii al-Nuri si a minaretului al-Habda in pamantul natiunii marcheaza moartea falsei statalitati a Daesh”, a precizat premierul de la Baghdad.

De asemenea, acesta a sustinut ca fortele irakiene vor continua sa-i vaneze pe jihadistii Statului Islamic.

Fortele irakiene au reusit sa reintre in Marea Moschee al-Nuri, dupa ce i-au impins pe ultimii militanti jihadisti din Vechiul Oras al Mosulului.

Potrivit BBC Arabic, complexul nu a fost pana in acest moment securizat si este expus lunetistilor ISIS.

Marea Moschee al-Nuri este un simbol extrem de important atat pentru fortele guvernamentale, cat si pentru jihadistii Statului Islamic.

Abu Bakr al-Baghdadi si-a facut in urma cu trei ani singura aparitie publica in pozitia de lider al ISIS, atunci cand jihadistii au proclamat califatul Statului Islamic din Siria si Irak la Mosul.

Acum, jihadistii au pierdut teritorii importante in Siria si Irak, iar luptatorii kurzi si arabi sprijiniti de coalitia Statelor Unite au inconjurat complet capitala de-facto a ISIS de la Rakka. 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO