POLITICO: Cum urmărește extrema dreaptă să ajungă la putere în Europa prin furia fermierilor

protest fermieri franta
AFP

Publicația POLITICO consideră că extrema dreaptă din Europa s-ar folosi de protestele fermierilor furioși pentru a ajunge la putere.

Așadar, în cazul în care extrema dreaptă va prelua vreodată puterea în Europa, s-ar putea să ajungă la putere pe spatele unui tractor, notează sursa citată.

„Din Italia și până în Olanda, partide de dreapta precum Raliul Național din Franța și Alternativa pentru Germania se bazează pe indignarea zgomotoasă a fermierilor - cu tractoare zgomotase și parade ale animalelor - înainte de alegerile europene din iunie”, scrie POLITICO.

Protestele fermierilor au devenit rapid extrem de violente, iar incidentul de la începutul acestui an, când fermierii furioși din Germania l-au încolțit pe ministrul economiei Robert Habeck pe un feribot, obligându-l să plece în grabă cu o navă separată, a fost reamintit în acest context.

Această situație se bazează pe temerile europene de lungă durată legate de pierderea controlului asupra aprovizionării cu alimente - adesea simbolizate de carnea de vită hrănită cu hormoni sau de produsele modificate genetic care apar pe rafturile supermarketurilor din UE.

Citește și
live
Fermierii români cer derogări de la Bruxelles. Ce vor să obțină
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

„Furia fermierilor a devenit o problemă majoră pentru extrema dreaptă din întreaga Europă. Poate că nu este problema numărul unu, dar este surprinzător de eficientă în cristalizarea resentimentelor legate de problemele economice”, a declarat Kevin Cunningham, un politolog care a studiat creșterea sprijinului pentru extrema dreaptă pentru Consiliul European pentru Relații Externe.

Anti importuri ieftine din Ucraina și creșterea taxelor pe motorină

Sondajele privind campania alegerilor europene din iunie arată deja că există o legătură între fermieri și populiști, care ar ajuta la „supraîncărcarea atracției partidelor de extremă dreapta în rândul celor aproape nouă milioane de fermieri din blocul comunitar”.

Referendumul împotriva guvernelor care evită producția locală în favoarea unor importuri mai ieftine din Ucraina și creșterea taxelor pe motorină, ambele dublate de inflație, înseamnă că nemulțumirea crescândă a agricultorilor se răspândește pe întreg continentul.

Interesant este că un sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe a arătat că partidele de extremă dreapta s-au clasat pe primul loc în nouă țări ale UE și și-au mărit semnificativ numărul de locuri în Parlamentul European.

„În timp ce indignarea fermierilor a fost odată dominată de stânga politică - cu lideri mustăcioși, precum francezul José Bové, care au vizat acordurile de liber schimb și firmele multinaționale - de data aceasta a fost cooptată de cei de dreapta, care vor să doboare Bruxelles-ul și reformele sale de mediu Green Deal”, mai scrie POLITICO.

Dreapta presează deja grupurile conservatoare de bază, cum ar fi Partidul Popular European de centru-dreapta, să treacă la atac împotriva Acordului verde, care a fost o politică emblematică a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a fostului său șef al mediului, Frans Timmermans.

La sfârșitul anului trecut, PPE a condus o rebeliune împotriva așa-numitei legi de restaurare a naturii, care la limită nu a reușit să elimine proiectul de lege, iar acum solicită anularea interdicției din 2035 privind motorul cu combustie.

„Identitate și Democrație” și alte grupuri de dreapta vor să culeagă și mai mult laurii. La un eveniment găzduit de grupul de reflecție MCC, legat de premierul maghiar Viktor Orban, la Bruxelles, deputatul de dreapta Patricia Chagnon a lăudat deschis mișcarea de protest a fermierilor „Forța de apărare a fermierilor”, despre care a spus că a jucat un rol-cheie în „răsturnarea” guvernului olandez.

Extrema dreaptă și-a pus amprenta deja în Olanda și în Germania

„Este un imens semn de speranță, de încurajare, cred, pentru alți fermieri. Un exemplu de urmat”, a spus ea.

În ceea ce privește aceste proteste violente ale fermierilor, Nicolas Bay, deputat european de dreapta, a declarat pentru POLITICO că indignarea împotriva acordurilor de liber schimb și a regulilor ecologice create la Bruxelles este într-adevăr paneuropeană - și un motor important pentru partidele anti-UE înainte de alegerile din iunie.

„Cred că există o dimensiune continentală a acestui fenomen. Este agricultura europeană în ansamblul ei cea care suferă... iar fermierii europeni nu mai suportă politicile de liber schimb și tipurile de agricultură pe care Bruxelles-ul încearcă să le impună”, a declarat el pentru sursa citată.

De exemplu, în Olanda, protestele masive ale femierilor împotriva unei decizii care reducea emisiile de azot ar fi jucat, cel mai probabil, un rol important în victoria surprinzătoare a populistului de dreapta Geert Wilders în alegerile naționale din noiembrie 2023.

În Germania, extremiștii de dreapta de la AfD s-au folosit de unele proteste sângeroase ale fermierilor pentru a-l ataca pe cancelarul german Olaf Scholz, ajutând partidul anti-imigrație să ajungă pe locul al doilea în sondajele naționale.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Fermierii francezi pregătesc izolarea Parisului.
Fermierii francezi pregătesc izolarea Parisului. "Suntem la porțile orașului". Ordinul Ministerului de Interne

Premierul Franței a anunțat o serie de concesii pentru fermierii care, de două săptămâni, blochează șoselele din Hexagon.

Fermierii români cer derogări de la Bruxelles. Ce vor să obțină
Fermierii români cer derogări de la Bruxelles. Ce vor să obțină

Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană se întâlnesc marți la Bruxelles, în primul Consiliu din acest an. Reuniunea are loc pe fondul protestelor organizate de fermieri în mai multe state europene.  

Criză agricolă în Europa. Deputații europeni discută despre alocarea de fonduri suplimentare pentru fermieri
Criză agricolă în Europa. Deputații europeni discută despre alocarea de fonduri suplimentare pentru fermieri

Protestele fermierilor din România, dar și din alte state membre, precum Franța și Germania, îngrijorează Parlamentul European.  

Fermierii furioși au sufocat Berlinul cu un protest. Olaf Scholz face apel la calm
Fermierii furioși au sufocat Berlinul cu un protest. Olaf Scholz face apel la calm

Cancelarul german, Olaf Scholz, a făcut sâmbătă un apel la calm, în timp ce fermierii furioşi au sufocat Berlinul cu un nou protest cu tractoare din cauza planurilor guvernului de a anula subvenţii agricole.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.