Planeta unde anul dureaza doar 18 ore. O lume a apelor, la 40 de ani lumina de Pamant

27-10-2011 04:12


planeta 55 Cancri E

O planeta unde anul dureaza 18 ore, o lume a apelor, cu raza de doua ori mai mare decat a Pamantului, a fost descoperita de astronomi. Planeta este la 40 de ani lumina de Pamant si orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui.

A fost descoperita acum cativa ani, insa acum o echipa de cercetatori de la Universitatea din Liege, Belgia, a facut dezvaluiri surprinzatoare despre aceasta planeta, botezata 55 Cancri E, dupa efectuarea unui nou studiu.

Planeta a fost observata prin telescoapele spatiale ale NASA si dupa masuratorile specifice s-a stabilit ca raza ei ar fi mai mare de doua ori decat cea a Pamantului.

55 Cancri E este stancoasa, insa data fiind dimensiunea ei prea mare este imposibil ca ea sa fie formata doar din roci.

Astronomii au dedus ca planeta contine substante volatile si au descoperit urme care dovedesc prezenta apei, nitrogenului si dioxidului de carbon.

Prezenta volatililor i-au condus pe cercetatori la doua ipoteze posibile. Prima este aceea ca atmosfera este formata din hidrogen si heliu, insa aceasta este prea putin probabila . Toate datele adunate au condus la o a doua ipoteza, mai probabila,aceea ca 20 la suta din masa planetei ar fi formata din apa, fiind, de fapt, o lume a apelor. Prin comparatie, apa de pe Pamant constituie doar 0,023 la suta din masa acestuia.

Dupa descrierea astronomilor, 55 Cancri E pare sa semene putin cu lumea pe care am vazut-o in filmul Waterworld (Lumea Apelor), lansat in 1995, cu mult inainte de descoperirea acestei planete, in care a jucat Kevin Costner.
 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO