Peste 20% din populația din SUA a fost vaccinată, dar autoritățile se tem încă de valul 3. Care e motivul

Dată publicare: 30-03-2021 13:31
Dată actualizare: 30-03-2021 15:02


Cu un ritm de 3 milioane de doze administrate zilnic și 20% din populație complet vaccinată, americanii tot se tem de un nou val al pandemiei, din cauza renunțării premature la măsurile-barieră.

În timp ce unii nesocotesc restricțiile și chiar protestează pe străzi, responsabilii de la Washington lansează o salvă de avertismente despre riscul unui nou potop de îmbolnăviri și decese.

Joe Biden: „Încă suntem în război cu acest virus ucigaș. Ne-am întărit apărarea, dar suntem departe de a fi câștigat războiul.”

Avertismentul președintelui american a coincis cu mesajul alarmant lansat de directoarea Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Rochelle Walensky: „Media la șapte zile este puțin sub 60.000 de cazuri zilnic, o creștere cu 10% față de săptămână precedentă. Și numărul de spitalizări a crescut. Media ultimelor 7 zile a fost de 4.800 de internări pe zi, față de 4.600 în săptămână dinainte. Și numărul deceselor începe să crească, cu 3% mai multe față de perioada anterioară, până la o medie de 1.000 zilnic.”

Îngrijorătoare este și înmulțirea infectărilor în rândul copiilor: 64.000 de cazuri raportate în ultima săptămână, o tendință confirmată și de statele europene în care noile variante ale virusului sunt deja predominante.

Creșterea de 16 procente a mediei naționale de infectări a determinat-o pe o doctoriță să lase deoparte cifrele seci și să adreseze americanilor un mesaj disperat.

Dr. Rochelle Walensky: „Am de gând să vă vorbesc despre sentimentul meu că suntem iarăși în pragul unei faze apocaliptice. Nu vorbesc doar ca director CDC, ci ca soție, mamă și fiică. Și vă rog să mai rezistați un pic!”

La rândul sau, președintele Biden i-a implorat pe guvernatori să pună pauză demersurilor de redeschidere.

Joe Biden: „Repet apelul adresat guvernatorilor, primarilor și altor lideri locali de a menține ori reinstitui obligativitatea măștilor. Purtați măști! Masca pe față! Este o datorie patriotică! E singura șansă de a reveni vreodată la normalitate!”

Pe de altă parte, Joe Biden a promis că aproape toți adulții americani vor fi eligibili pentru vaccinare în jurul datei de 19 aprilie, mai repede decât precedentele angajamente ale administrației sale.
Un studiu al CDC a confirmat o eficacitate de 90% a serurilor Pfizer și Moderna.


VIDEO PROTVPLUS.RO