Papa Ioan Paul al II-lea victima unei tentative de asasinat

Ultima actualizare: 04-04-2012 13:43

Papa Papa Ioan Paul al II-lea a supravietuit si unei a doua tentative de asasinat, necunoscuta pina astazi. El a fost atacat in 1982, in Portugalia de catre un preot spaniol inarmat cu un cutit.


Aceasta este cea mai frapanta dezvaluire adusa de un film documentar consacrat Suveranului Pontif, trecut la cele vesnice in aprilie 2005.

Avanpremiera mondiala a peliculei are loc joi la Vatican in prezenta urmasului sau, papa Benedict al XVI-lea.
"Marturie" este un documentar dramatizat, coprodus de Vatican si realizat de un regizor polonez, pornind de la volumul "O viata cu Karol".

Cartea a fost publicata anul trecut de cardinalul Stanislaw Dziwisz, care i-a fost in preajma Papei timp de patru decenii in calitate de secretar personal. Cardinalul a fost, de altfel, invitat sa povesteasca si in fata camerelor de luat vederi o serie de amanunte.

Documentarul - care impleteste marturiile cu documente de epoca si scene reconstituite de actori - a fost turnat in mai multe locuri care au marcat existanta lui Ioan Paul al II-lea. Intre acestea: orasul sau natal Wadowice, Cracovia, si, desigur, Vaticanul. Cunoscutul actor britanic Michael York a intrat in pielea naratorului.

Una dintre revelatiile filmului este legata de tentativa de asasinat care l-a vizat pe Ioan Paul al II-lea in 1982, la Sanctuarul de la Fatima - Portugalia. Preotul integrist spaniol Juan Fernandez Khron a reusit sa-l raneasca pe Suveranul Pontif cu un cutit. Incidentul soldat cu o rana usoara nu a fost adus la cunostinta publicului, cu toate ca faptasul a fost condamnat la sase ani de temnita.

Ioan Paul al II-lea venise in pelerinaj la Fatima tocmai pentru a multumi Fecioarei ca i-a salvat viata cu un an inainte, cind activistul turc Ali Agca il impuscase in piata San Pietro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO