Papa Francisc, despre abuzurile comise de preoți: ”Sentimente de suferință și rușine”

Ultimul update: Sambata 25 August 2018 20:24
Data publicarii: Sambata 25 August 2018 18:46
Categorie: Internaţional

Papa Francisc a declarat că împărtăşeşte sentimentele de "suferinţă şi ruşine" provocate de eşecul responsabililor din cadrul Bisericii de a trata în mod "adecvat" cazurile de abuz sexual comise împotriva minorilor de preoţi catolici.

"Eşecul autorităţilor ecleziastice - episcopi, superiori ai Bisericii, preoţi şi alţii - de a trata în mod adecvat aceste fărădelegi respingătoare a dat naştere, pe bună dreptate, la revoltă şi continuă să fie o sursă de suferinţă şi ruşine pentru comunitatea catolică", a spus suveranul pontif, citat de DPA. "Eu însumi împărtăşesc acele sentimente", a adăugat acesta.

Papa Francisc a lăudat eforturile predecesorului său, Papa Benedict, de a gestiona criza abuzurilor clericilor prin "intervenţie sinceră şi hotărâtă".

Papa a ajuns sâmbătă în Irlanda în cadrul unei şederi oficiale de două zile, prima vizită papală în această ţară în ultimii 39 de ani, într-o perioadă în care scandalurile privind abuzurile comise de clerici au pătat imaginea Bisericii Catolice, care se confruntă cu cea mai gravă criză de credibilitate din ultima vreme

Suveranul pontif s-a întâlnit cu premierul Leo Varadkar şi înalţi reprezentanţi ai Bisericii Catolice din Irlanda la Castelul Dublin unde a susţinut primul discurs din seria de cuvântări planificate în cadrul acestei vizite.

În discursul de întâmpinare, Varadkar a declarat că Irlanda are un trecut "amar" în ceea ce priveşte abuzurile comise de clerici, care au lăsat o moştenire marcată atât de "durere şi suferinţă", cât şi de "tristeţe şi ruşine".

"Aceste răni sunt încă deschise", a subliniat premierul care a făcut apel la Papa Francisc să se asigure că "fărădelegile de nedescris comise şi tăinuite pentru protejarea instituţiei" nu se vor repeta.

Papa Francisc a fost întâmpinat la aeroport de arhiepiscopul de Dublin Diarmuid Martin, nunţiul papal şi de ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney.

Suveranul pontif a fost escortat la reşedinţa oficială a preşedintelui Michael D. Higgins unde cei doi au avut o întrevedere privată, menţionează DPA.

Papa şi-a încheiat vizita la reşedinţa prezidenţială Aras an Uachtarain din Parcul Phoenix plantând un stejar pe aceeaşi pajişte pe care Papa Ioan Paul al II-lea a sădit un copac din aceeaşi specie în cursul ultimei vizite papale în Irlanda, în 1979.

Un raport publicat săptămâna trecută în Statele Unite, care a scos la iveală fapte ilegale săvârşite de preoţi catolici în statul Pennsylvania, alături de scandaluri similare din Australia şi Chile, au pus presiune pe Papa Francisc de la care se aşteaptă să abordeze într-un mod mai amplu tema abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului împotriva minorilor.

Papa Francisc a condamnat, luni, "cu tărie atrocităţile" comise contra a peste o mie de copii de sute de preoţi timp de decenii în şase dintre cele opt dioceze din statul american Pennsylvania, într-o scrisoare deschisă publicată de Vatican şi adresată "Poporului lui Dumnezeu". În misivă, Înaltul Pontif a precizat că dacă "în trecut omisiunea a devenit o formă de răspuns în faţa abuzurilor, acum Biserica trebuie să răspundă cu solidaritate, care cere însă denunţarea tuturor celor care au pus în pericol integritatea unei persoane".

O mulţime numeroasă este aşteptată să îl salute pe suveranul pontif care va străbate sâmbătă după-amiaza capitala irlandeză în papamobil.

În cadrul vizitei sale apostolice de două zile în Irlanda, prilejuită de cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor 2018, papa Francisc se va întâlni la Dublin cu un grup de victime ale abuzurilor comise de membri ai clerului catolic

Papa Francisc, primul suveran pontif care merge în Irlanda în ultimii 40 de ani. VIDEO
Papa Francisc, primul suveran pontif care merge în Irlanda în ultimii 40 de ani. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
casalot indonezia
Descoperire îngrijorătoare în stomacul unui cașalot găsit mort în Indonezia
Autoritățile italiene au început demolarea unor vile construite ilegal la periferia Romei. Ale cui erau
Noi detalii în cazul arestării președintelui grupului Renault - Nissan
Masacru în Afganistan. Cel puţin 40 de morți şi peste 60 de răniți într-un atentat sinucigaş
Depozit întreg dărâmat print-un efect de domino după ce un raft a fost atins de un motostivuitor. VIDEO
Un preot catolic a jucat la păcănele banii parohiei. Ce a constatat când a verificat contul
Lift Chicago
Șase persoane au căzut cu liftul în gol 84 de etaje. Ce au pățit
Patru zile de ploi torenţiale, după incendiile devastatoare din California. Riscul major la care sunt expuși oamenii
Putin a cerut întărirea armatei şi flotei ruse, în vederea unui conflict cu NATO
Atac în fața Poliției din Bruxelles. Atacatorul ar fi strigat „Allahu akbar”
Orașul care în 40 de ani s-a transformat din sat de pescari în una din cele mai bogate metropole din lume
Accident feroviar lângă Barcelona. Un mort și 50 răniți, după ce un tren a deraiat