Orașul european amenințat de spionii ruși și chinezi. Ce urmăresc cele 2 puteri


Ultimul update: Duminica 23 Decembrie 2018 13:15
Data publicarii: Duminica 23 Decembrie 2018 13:06
Categorie: Stiri externe
hackeri rusi

Serviciile secrete cehe au emis avertismente privind intensificarea activității de spionaj din partea Rusiei și a Chinei. Ambele țări urmăresc o strategie pe termen lung de subminare a Occidentului, potrivit Serviciului de Informații de Securitate (BIS).

În timp ce spionii și diplomații chinezi reprezintă "un risc extrem de mare" pentru cetățenii cehi, Moscova și-a continuat strategia de luptă hibridă pentru a obține influență asupra acestui membru UE și NATO, scrie BBC News.

"Pentru cetățenii cehi, corpul diplomatic rus rămâne cea mai importantă sursă de risc de contact involuntar cu un ofițer de informații al unei puteri străine", se arată într-un raport BIS.

120 de angajați lucrează în ambasada rusă la Bubenec. Ambasada Rusiei are 44 de diplomați acreditați și 77 de asistenți, în timp ce alte 18 persoane, inclusiv opt diplomați, sunt angajați la consulatele rusești din Brno și Karlovy Vary.

Numărul exact al spionilor care utilizează acoperirea diplomatică este cunoscut numai Moscovei. Însă oficialii cehi cred că ar putea fi la fel de mare ca 40%. Cu alte cuvinte, ei cred că mulți pot lucra pentru inteligența rusească sau pentru a transmite informații direct Moscovei.

O sursă diplomatică, aflată sub protecția anonimatului, a declarat că prezența diplomatică rusească este, de asemenea, o amenințare pentru Germania și Austria.

"Ce vrea Rusia de la noi?"

Numărul disproporționat de mare de autoturisme diplomatice înregistrate în ambasadă nu poate fi oprit sau examinat de poliție, iar angajații pot călători cu ușurință în zona Schengen fără pașapoarte din Europa.

"Ce vrea Rusia de la noi? Este dificil să răspundem", a declarat jurnalistul Jaroslav Spurny.

"Parțial e influența, ne-au eliberat în 1945. Ne-au eliberat din nou în 1968. Ei încă ne văd sub sfera lor de influență", a explicat el. "Dar suntem, de asemenea, parte a UE și a NATO. Serviciile de informații rusești știu foarte bine unde sunt deficiențele, care țări pot fi exploatate".

"Ungurii - bine, relația cu prim-ministrul Orban nu este atât de facilă. Polonezii - relațiile cu ei nu vor fi niciodată indeajuns de simple. Dar cu noi, cehii, este diferit. Ne-au ocupat de 20 de ani, ne cunosc, știu cum funcționează lucrurile".

De ce China devine o problemă cehă

Raportul BIS avertizează și asupra activității de spionaj chinez, în special în domeniul tehnologiei. O alertă separată a venit în această lună din partea Agenției Naționale pentru Securitate Informatică din Cehia privind o amenințare din partea Huawei, gigantul IT chinez.

"Abordarea chineză este de facto la fel de hibridă ca cea rusă", a declarat agenția de informații, adăugând că diplomații de carieră din China și oamenii de afaceri reprezentau același risc ca ofițerii de informații.

Care ar fi obiectivele Chinei, în Cehia, potrivit raportului BIS: utilizarea entităților cehe pentru a submina unitatea UE, activitate de colectare de informații care vizează ministerele cehe importante, spionajul economic și tehnologic.

Președintele Milos Zeman a descris BIS drept un document realizat de "diletanti", mustrându-l public pe directorul agenției.

Această mustrare a fost susținută și de purtătorul de cuvânt al președinției, Jiri Ovcacek, care a declarat pentru BBC: "Este absolut inacceptabil ca directorul serviciilor secrete ale unei țări occidentale să se răsfețe astfel".

Criticii acuză președintele că lucrează în mod deliberat pentru a-și submina propriile servicii de informații, iar mulți pretind că BIS nu mai ascunde informații sensibile din cauza fricii că vor fi trădați adversarilor țării.

O problemă deosebită, spun ei, sunt cei doi consilieri cei mai apropiați ai președintelui, cărora le lipsește autorizația de securitate pentru a vedea documentele clasificate.

Unul a condus filiala cehă a gigantului petrolier rus Lukoil și a reprezentat o cheie importantă în campania prezidențială a președintelui Zeman. Biroul președintelui respinge cu fermitate acuzațiile.

"Cu siguranță nu vrem ca oamenii să presupună că fiecare rus este un potențial spion", a declarat purtătorul de cuvânt al BIS, Ladislav Sticha.

"Ceea ce spunem este acesta: nu oferiți informații sensibile persoanelor pe care nu le cunoașteți. Tot ceea ce susținem este bunul simț".

Sursa: BBC

Spioana rusă Maria Butina şi-a recunoscut vinovăţia. Reacţia lui Vladimir Putin
Spioana rusă Maria Butina şi-a recunoscut vinovăţia. Reacţia lui Vladimir Putin
Reuters: Statele Unite se tem de spioni. Măsura care-i va afecta pe studenți
Reuters: Statele Unite se tem de spioni. Măsura care-i va afecta pe studenți
Reuters: Statele Unite se tem de spioni. Măsura care-i va afecta pe studenți
Reuters: Statele Unite se tem de spioni. Măsura care-i va afecta pe studenți
VIDEO PROTVPLUS.RO
politie sua
Polițist cercetat disciplinar, după ce a arestat doi copii de 6 ani, în SUA
Greta Thunberg, reacție furioasă la ONU: „Mi-aţi furat visele cu vorbele voastre”
Fotojurnalist rănit un senator. A tras cu arma în fața Parlamentului din Haiti
Act barbar în India. Motivul pentru care un bărbat a fost linșat
Costul uriaș al repatrierii turiștilor afectați de colapsul Thomas Cook. „Va fi un tsunami”
Barnier, despre acordul pentru BREXIT: „Mingea este în tabăra britanică”
Cel puţin 40 de civili, ucişi la o nuntă în sudul Afganistanului - 4
Cel puţin 40 de civili, ucişi la o nuntă în sudul Afganistanului
Poliţia italiană a arestat un bărbat care şi-a vândut fiicele pentru căsătorie
Megaproiectul lui Kim Jong-Un: Nord-coreenii refac din temelii un oraș
Au reapărut căpșunile cu ace în ele. O femeie a ajuns la spital după ce a mușcat una
Țara unde cerul parcă a luat foc. Explicația pentru fenomenul neobișnuit
Vladimir Putin ar putea veni în Moldova anul viitor. Cine i-a lansat invitaţia