OMS: Cele două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech trebuie administrate la un interval de 21-28 de zile

Ultima actualizare: 06-01-2021 07:17
vaccin
Shutterstock

Cele două doze ale vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech trebuie administrate la un interval de 21-28 de zile.

Cele două doze ale vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech trebuie administrate la un interval de 21-28 de zile, a anunţat, marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în condiţiile în care multe ţări au dificultăţi să vaccineze populaţia, transmite Reuters.

Multe ţări înregistrează presiuni tot mai mari în sistemele lor de sănătate, din cauza creşterii numărului cazurilor de Covid-19 şi a apariţiei unor tulpini noi ale virusului, care par să se răspândească mai rapid, transmite News.ro.

Guvernele adoptă noi restricţii pentru a opri răspândirea bolii, iar cererea de vaccinuri este uriaşă.

„Am discutat şi am ajuns la următoarea recomandare: două doze din acest vaccinul (Pfizer) în decurs de 21-28 de zile”, a declarat Alejandro Cravioto, preşedintele Grupului Strategic de Experţi Consultanţi în Imunizare (SAGE), într-un briefing de presă online.

Comisia a mai spus că ţările ar trebui să poată să eşaloneze administrarea dozelor pe parcursul a şase săptămâni, pentri ca mai mulţi oameni expuşi riscului de mbolnăvire să poată să fie vaccinaţi.

„SAGE recomandă ca ţările unde există circumstanţe excepţionale de constrângeri ale aprovizionării cu vaccinuri (Pfizer) să amâne administrarea celei de-a douza doze cu câteva săptămâni, pentru a maximiza numărul de persoane care beneficiază de prima doză”, a spus Cravioto.

Acesta a adăugat: „Cred că trebuie să fim ceva mai deschişi la aceste tipuri de decizii pe care ţările trebuie să le ia în funcţie de situaţiile lor epidimiologice”.

Peste 85 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global, iar circa 1,85 de milioane au murit, potrivit datelor oficiale analizate de Reuters.

Directorul general al SAGE, Joachim Hombach, a spus că creşterea intervalului de timp dintre cele două doze de vaccin Pfizer poate fi acceptabilă pentru ţările care nu pot aplica recomandarea principală.

„JCI, autoritatea care face recomandări de acest tip din Marea Britanie, a acordat o flexibilitate de până la 12 săptămâni, ţinând cont de circumstanţele specifice cu care se confruntă ţara”, a spus acesta.

„Recunoaştem în totalitate că ţările pot considera că trebuie să fie mai flexibile în ceea ce priveşte administrarea celei de-a doua doze, dar este important de reţinut că există foarte puţine date empirice din studiile care stau la baza acestui tip de recomandare”, a adăugat el.

Având în vedere oferta limitată de vaccinuri în prezent, Cravioto a spus că SAGE nu a recomandat prioritară inocularea cu vaccinul Pfizer a călătorilor internaţionali, cu excepţia cazului în care se află într-un grupă de risc foarte ridicat, cum ar fi vârstnicii şi cei cu afecţiuni preexistente.

Kate O'Brien, expert în imunizare al OMS, a declarat că a existat o discuţie solidă la SAGE despre compromisul dintre respectarea strictă a dozelor standard în studiile clinice şi permiterea unei utilizări mai largi a vaccinului ca primă doză, riscând astfel întârzierea obţinerii celei de-a doua doze pentru unii oameni.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO