OMS avertizează asupra "oboselii COVID". Cum pot fi evitate noi perioade de izolare

Ultima actualizare: 15-09-2020 20:40
oms
Getty

Directorul biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a lăudat marţi progresul făcut pe continent în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Declanşarea pandemiei la începutul primăverii a scos la iveală punctele forte şi pe cele slabe ale continentului, din care pot fi învăţate deja lecţii pentru iarna care se apropie, a declarat Kluge pentru DPA la Copenhaga, potrivit Agerpres.

Acesta a avertizat însă şi asupra ''oboselii COVID'', în special în rândul tinerilor, de a căror participare este nevoie în lupta împotriva virusului.

''Mulţi tineri cred că această pandemie are un risc scăzut, dar un preţ ridicat'', a spus Kluge.

Soluţiile vor trebui identificate alături de generaţia mai tânără pentru a permite socializarea în siguranţă.

''Interacţiunea socială este atât de importantă pentru a evita singurătatea. Este un motiv important de îngrijorare pentru cei tineri'', a spus Kluge.

Acesta a avertizat că pandemia s-ar putea agrava în lunile de iarnă, deşi este optimist că se pot evita alte perioade de izolare la domiciliu întrucât ar putea fi învăţate lecţiile oferite de strategiile aplicate în trecut.

Acest lucru a fost, spre exemplu, vizibil într-o rată a mortalităţii în scădere în comparaţie cu luna februarie şi în felul în care s-a manifestat solidaritatea în societate, a spus Kluge.

''În februarie, am vizat societatea, am vizat şcolile, acum vizăm virusul. Aceasta este vestea bună'', a spus Kluge.

"În octombrie și noiembrie vom avea mulți morți”

 

Tot Hans Kluge a fost cel care a anunţat luni că se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa.

„Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri - tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil.

„Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta”, a spus oficialul, care a adăugat şi 'un mesaj pozitiv': "pandemia se va opri, la un moment dat".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO