O noua inventie. Te urci beat la volan? Te simte masina si nu mai porneste

Ultima actualizare: 26-08-2012 04:50
Sofer beat

Oamenii de stiinta americani au construit prototipul unui dispozitiv care, odata instalat in masina, detecteaza daca un sofer este in stare de ebrietate. Aparatul este dotat cu senzori care analizeaza respiratia conducatorului auto.

Alti senzori, plasati pe volan si pe incuietorile masinii, masoara concentratia de alcool din sange. Daca aparatul trage concluzia ca soferul a baut peste limita permisa de lege, masina nu va mai porni de pe loc.

Aparatul, construit de cei de la QinetiQ, ar putea ajunge in masinile noastre in urmatorii zece ani.

Dispozitivul se afla deja in atentia secretarului american pe transporturi, Ray LaHood, care a vizitat saptamana trecuta sediul QinetiQ din Waltham, Massachusetts, pentru prima demonstratie in public.

La eveniment a participat si presedintele Asociatiei Nationale pentru Siguranta Traficului pe Autostrazi, David Strickland, care s-a declarat incantat de inventie, despre care a spus ca ar putea preveni 9.000 de accidente rutiere fatale legate de consumul de alcool pe an. Si asta numai in SUA.

Ca intotdeauna exista si critici! Unul dintre acestia, Sarah Longwell, reprezentanta a Institutului American de Bauturi, se indoieste ca tehnologia va fi perfectata pana la punctul in care sa nu ii impiedice, din greseala, si pe oamenii treji sa-si conduca autovehiculul. In plus, a spus aceasta, “va face imposibil consumul unui pahar de vin la cina sau a unei beri la un eveniment sportiv urmat de condusul spre casa - lucru sigur si legal in toate cele 50 de state” (n.r. cele 50 de state americane).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO