O mare țară își închide singura agenție națională de presă, după 85 de ani de activitate: ”Este o tragedie”

Ultima actualizare: 03-03-2020 14:10
Angajații AAP au fost anunțați de închiderea singurei agenții naționale de presă din Australia

Singura agenție națională de presă din Australia (Australian Associated Press- AAP) a anunțat marți că se închide în iunie, după 85 de ani de activitate, din cauza concurenței Google și Facebook. ”Este o tragedie”, spun politicienii australieni.

”Este cea mai tristă zi: AAP se închide după 85 de ani de excelență în journalism. Familia AAP ne va lipsi”, a spus redactorul șef Tony Gillies, potrivit Associated Press.

Închiderea a fost anunţată angajaţilor în cadrul unei reuniuni la sediul agenţiei din Sydney.


”AAP este un actor crucial în jurnalismul din Australia din 1935 şi este tragic că va trebui să dispară”, a declarat directorul general al agenţiei, Bruce Davidson.


”Când o instituție atât de importantă precum AAP care își închide porțile, e un motiv de reală îngrijorare”, a spus primul ministru Scott Morrison în Parlament.


La rândul său, Anthony Albanese, liderul opoziției, a adăugat: ”Astăzi asistăm la o tragedie pentru democrația noastră”.


Motivul invocat este concurența adusă de știrile distribuite gratuit pe internet de Google și Facebook.


AP arată că ”agenția națională australiană se confruntă cu presiuni financiare în creștere, cu giganți globali precum Google și Facebook care iau cea mai mare parte a încasărilor din publicitate. AAP a ajuns la punctul în care nu mai era rentabil să continue”.


AAP a fost înființată în 1935 de un ziar deținut de Keith Murdoch, tatăl lui Rupert Murdoch.


În prezent, agenţia are peste 180 de angajaţi, dispunând de birouri în opt state şi teritorii din Australia. Ea dispune de asemenea de birouri în străinătate, între care în Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Statele Unite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO