Noul director al FMI, Christine Lagarde: "Inca mai putem sa evitam o noua criza"

Ultima actualizare: 24-10-2012 15:48
Christine Lagarde

Noul director al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a acordat un interviu publicatiei germane Der Spiegel, in care a vorbit despre situatia economica din Europa, dar si despre posibilele solutii pentru evitarea unei crize.

Principalele declaratii ale directorului FMI, Christine Lagarde, in interviul acordat Der Spiegel:

-► "Nu cred ca putem compara aceasta situatie cu cea din 2008, de dinaintea caderii bancii Lehman Brothers. Fiecare moment din istorie este diferit de situatiile precedente si ar fi gresit sa le comparam. Aici, la FMI, am vazut ca au fost unele particularitati in aceasta vara, o criza clara de incredere, care a agravat situatia. Trebuie luate masuri, pentru a ne asigura ca acest cerc vicios va fi spart."

-► "Daca ne uitam la situatia din Europa, atunci va spun ca este nevoie de o consolidare fiscala, sustinuta de masuri de crestere economica intensive. In acelasi timp, bancile trebuie recapitalizate si, fara indoiala, aceste doua principii trebuie aplicate impreuna. Problema datoriilor publice creste din cauza convingerii ca jucatorii de pe piata detin banci in Europa."

-► "Vom publica in urmatoarele saptamani rezultatele analizei noastre asupra situatiei din Europa. In general insa, noi credem ca bancile din Europa au nevoie de o recapitalizare, astfel incat sa fie suficient de puternice pentru a rezista la riscurile generate de cei care se imprumuta pentru datoriile suverane, precum si pentru a face fata la slabirea economiei. Aceasta este cheia pentru a taia lantul contagiunii."

-► "Ne aflam inca in situatia in care putem evita o noua criza. Pachetul de masuri valabile care se pot adopta de catre guverne si bancile centrale este restrans, pentru ca multe dintre aceste masuri au fost aplicate in 2009. Insa, daca aceste guverne, institutii internationale si banci centrale vor lucra impreuna, vom evita recesiunea."

-► "Fiecare tara trebuie sa gaseasca cea mai buna cale pentru a transmite pietelor ca nu glumeste cu ceea ce inseamna finante publice. FMI are o experienta bogata si am fi foarte bucurosi sa dam o mana de ajutor acestor tari care sunt in plin proces de stopare a datoriilor."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO