"Cadoul" al-Qaida pentru SUA: un avion, la un pas sa fie aruncat in aer!

26-12-2009 00:00


"Cadoul" al-Qaida pentru SUA: un avion, la un pas ...
"Cadoul" al-Qaida pentru SUA: un avion, la un pas ...

UPDATE - "Am crezut ca a venit sfarsitul lumii", au strigat intr-un glas cei 289 de pasageri, aflati la bordul unui Airbus 330 care venea de la Amsterdam, cu destinatia Detroit, Statele Unite.

 


Cand pilotii au inceput procedurile de aterizare, dupa noua ore de zbor, un barbat a detonat o bomba improvizata si a umplut aeronava de fum.

Agentii de securitate au pus imediat mana pe suspect, singurul care a fost ranit grav in acest incident. Cum a urcat in avion cu un asemenea dispozitiv, nimeni nu stie deocamdata.

Pasagerii cursei 253 Amsterdam-Detroit sustin ca atacatorul, de origine nigeriana, in varsta de 23 de ani, a stat calm pe locul sau, pana cand avionul a inceput sa coboare spre pista. Atunci a declansat bomba improvizata, ascunsa in haine.

"A fost un pocnet ca de artificii, dupa cateva secunde a izbucnit si focul...".

"La inceput am auzit un zgomot puternic, parca era un balon care explodase".

"A fost ingrozitor! La un moment dat am crezut, cred ca toti si-au inchipuit, ca nu mai apucam sa aterizam".

Mai multe persoane au sarit asupra individului. L-au imobilizat si au stins flacarile care au cuprins trupul atacatorului si scaunele din apropiere.

In acest timp, pe aeroportul din Detroit s-a dat alarma. Printre rudele impacientate, se afla si romanul Dumitru Ionescu. Isi astepta sotia, bolnava de inima.

Intre timp, echipele de interventie il predau pe atacator agentilor de la sol. Avea mainile infasurate in bandaje si era legat de targa cu catuse.

"A suferit arsuri serioase, tot piciorul era ars, au fost obligati sa foloseasca extinctoare si apa, ca sa stinga focul. Puteai simti mirosul de ars", a spus unul dintre pasageri.

Potrivit FBI, serviciile de securitate stiau ca barbatul are legaturi cu al Qaeda, insa in dreptul numelui sau nu figura interdictia de zbor.

Barbatul le-a declarat anchetatorilor ca a achizitionat explozibilul din Yemen si ca a primit ordine cand sa-l foloseasca.

Mai multe publicatii sustin ca Abdul Farouk Abdulmutallab ar studia ingineria in Anglia, la University College din Londra. Politistii britanici au anuntat ca efectueaza perchezitii in acest caz.

Presedintele american, Barack Obama, aflat in vacanta in Hawaii, a fost informat imediat cu privire la incident si a dispus "luarea tuturor masurilor necesare pentru consolidarea securitatii aeriene". Programul sau nu a suferit modficiari deocamdata, a precizat un purtator de cuvant.

Masurile de securitate la bordul avioanelor americane au fost serios inasprite dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

VIDEO PROTVPLUS.RO