Misiune eșuată. Capsula Peregrine a luat foc deasupra Oceanului Pacific. VIDEO
O navă spaţială americană lansată săptămâna trecută pentru a încerca să aterizeze pe Lună şi-a încheiat misiunea în flăcări deasupra Pacificului, scrie BBC.
Peregrine One a suferit o defecţiune la sistemul de propulsie care a anulat orice perspectivă de aterizare pe Lună şi i s-a impus să se autodistrugă.
Operatorul privat, Astrobotic, cu sediul în Pittsburgh, a dirijat nava în atmosfera terestră pentru a arde.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O staţie de urmărire din Canberra, Australia, a confirmat pierderea semnalului cu Peregrine la ora 20:59 GMT. Se aştepta ca rămăşiţele lui Peregrine să rămână intacte până la suprafaţa oceanului.
Care era obiectivul
Obiectivul Astrobotic ar fi fost acela de a livra cinci instrumente NASA pe suprafaţa Lunii, pentru a studia mediul, înainte de întoarcerea astronauţilor în acest deceniu.
Dacă nava Peregrine ar fi reuşit să aterizeze cu succes, ar fi devenit prima misiune americană din ultima jumătate de secol care ar fi reuşit acest lucru şi prima întreprindere privată care ar fi reuşit acest lucru.
Până în prezent, doar agenţiile guvernamentale din SUA, Uniunea Sovietică, China şi India au reuşit aselenizări controlate.
Astrobotic a postat pe reţelele de socializare un videoclip care arată priveliştea de deasupra Pământului din nava spaţială înainte de a arde.
(2/2)Peregrine captured this video moments after successful separation from @ulalaunch Vulcan rocket. Counterclockwise from top left center is the DHL MoonBox, Astroscale's Pocari Sweat Lunar Dream Time Capsule, & Peregrine landing leg. Background: our big blue marble, Earth! pic.twitter.com/1y4OsosNDp
— Astrobotic (@astrobotic) January 19, 2024
Defecţiunea a fost localizată la scurgerea de propulsor de la un rezervor de oxidant rupt. Acesta genera o împingere, întorcând nava şi împiedicând-o să îşi menţină panourile solare îndreptate constant spre Soare - vital pentru a menţine o sursă de energie.
Astrobotic ar trebui să aibă o a doua încercare în a doua jumătate a anului, când va încerca să aterizeze un rover NASA numit Viper. Prima încercare a companiei Intuitive Machines, cu sediul în Houston, va fi lansată probabil luna viitoare. Nava sa Nova-C va fi îndreptată spre polul sud lunar.
Înainte de aceasta, agenţia spaţială japoneză va încerca să aterizeze în siguranţă în apropierea unui crater de impact aproape ecuatorial numit Shioli. Acest eveniment este programat pentru vineri, la ora 15.20 GMT.
Misiunea a avut probleme încă de la lansarea rachetei
Misiunea Astrobotic a avut probleme aproape imediat ce s-a desprins de pe racheta de lansare, luni, 8 ianuarie. Totuşi, a reuşit, în circumstanţe dificile, să continue să opereze Peregrine în spaţiu timp de mai bine de 10 zile.
Inginerii au reuşit să diagnosticheze ce nu a funcţionat bine la Peregrine şi apoi au reuşit să menţină modul de aterizare cu mult peste ceea ce părea posibil la început.
„Explorarea spaţială este un joc de învăţare, mai ales în acest stadiu, şi nu ar trebui să privim acest lucru ca pe un eşec, ci ca pe un succes ingineresc incredibil", a declarat Sian Cleaver, managerul industrial al modulului european de servicii Orion de la Airbus, pentru Today Programme de la BBC.
„La un moment dat, se părea că această misiune era condamnată, dar ingineri şi oameni de ştiinţă au reuşit să lucreze împreună şi să rezolve problemele şi să restabilească unele capacităţi ale navei spaţiale şi, în cele din urmă, să o îndrepte înapoi pe Pământ", a spus ea. „Cred că acest lucru este de fapt destul de impresionant".