Masacru. Peste 50 de civili, dintre care 13 copii, ucisi in bombardamentele din centrul Siriei

Ultima actualizare: 07-11-2012 16:50
Siria

Peste 50 de civili, dintre care 13 copii, au fost ucisi vineri, iar altii 100 au fost raniti in urma bombardamentelor fortelor guvernamentale asupra orasului Houla din centrul Siriei.

"Peste 50 de persoane au fost ucise, printre care si 13 copii, si peste 100 au fost ranite in bombardamentele asupra orasului Houla din provincia Homs", a declarat liderul Observatorul sirian al Drepturilor Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane, temandu-se ca numarul victimelor ar putea creste.

"Este un veritabil masacru care are loc in timp ce obsevatorii ONU mentin tacerea", a denuntat liderul OSDO intr-o convorbire telefonica cu AFP.

"Se vorbeste despre bombardamente de dupa-amiaza si niciunul dintre observatorii din Homs nu a reactionat", a adaugat acesta intrebandu-se despre rolul observatorilor aflati in Siria din aprilie pentru a supraveghea un acord de incetare a focului incalcat de la anuntarea sa la 12 aprilie.

Consiliul National Sirian (CNS), principala coalitie a opozitiei siriene, a cerut sambata Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite sa convoace o reuniune de urgenta dupa masacrul civililor de la Houla, in apropiere de Homs, soldat vineri cu 110 morti, un bilant dublu fata de cel dat de OSDO.

"Astazi la Houla, un sat in apropiere de Homs, peste 110 persoane au fost ucise, dintre care jumatate erau copii, de fortele regimului sirian. Anumite victime au fost atinse de bombardamentele artileriei iar altele, printre care familii intregi, au fost masacrate", declara Bassma Kosmani, responsabil cu relatiile externe pentru CNS.

De asemenea, pentru prima data de la inceputul revoltei in Siria, blindate ale armatei au intrat vineri pe strazile din Alep, al doilea oras al tarii si teatrul in ultimele saptamani al unor manifestatii impotriva regimului de o amploare fara precedent.

Masinile blindate circulau mai ales in cartierele Kalasse si Bustane al-Kast unde mii de persoane participau la inmormantarea unui tanar impuscat vineri, conform OSDO.

"Traiasca Siria! Jos cu Assad!", scandau manifestantii ce participau la funeralii, in timp ce zeci de mii de persoane se aflau inca in strada pentru a cere inlaturarea regimului.

"Este vorba de cele mai importante manifestatii de la Alep" dupa inceputul revoltei in martie 2011, a notat Rami Abdel Rahmane. "Acestea sunt manifestatii fara precedent si masive deoarece Alep s-a pastrat deoparte in primul an al revoltei"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO