Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator

×

Boris Johnosn şi-a anunţat, joi, demisia de la şefia Partidului Conservator şi, implicit, din funcţia de premier.

„Sunt foarte trist să renunţ la cel mai bun post din lume. În politică, nimeni nu este indispensabil”, a declarat Boris Johnson.

„A fi premier înseamnă să învezţi zilnic. M-am dus în toate colţurile Regatului Unit şi m-am întâlnit cu atâţia oameni animaţi de această originalitate britanică inestimabilă, doritori să ne rezolve vechile probleme prin soluţii noi,” a adăugat acesta.

Acesta a vorbit despre războiul din Ucraina, imediat ce şi-a anunţat demisia.

„Doresc să spun poporului Ucrainei că vom rămâne alături de el,” a adăugat Johnson.

Johnson a fost primul şef de Guvern european care a vizitat Ucraina, după invazia Rusiei.

Știrea inițială

Johnson a vorbit cu președintele Comitetului Conservator din 1922, Sir Graham Brady, și a fost de acord să demisioneze, un nou lider conservator urmând să fie pus în funcție în urma conferinței partidului din octombrie, a declarat o sursă din interiorul Downing Street.

Potrivit BBC, Boris Johnson va demisiona ca lider al partidului Conservator joi, dar va rămâne prim-ministru până în toamnă.

Pippa Crerar, editorul politic al ziarului britanic Daily Mirror, a confirmat zvonurile, spunând că scrisoarea de demisie al lui Johnson este deja pregătită. 

Vestea vine după ce nou-numita sa secretară pentru Educație, Michelle Donelan, și-a dat demisia după 36 de ore în funcție, cancelarul Nadhim Zahawi i-a spus premierului să „plece acum”, iar secretarul Apărării Ben Wallace și-a retras sprijinul pentru Johnson, potrivit Sky News.

Presiuni intense și zeci de demisii în cadrul guvernului din Marea Britanie

Ultimele zile au văzut presiuni intense din partea colegilor de partid, cu zeci de demisii în cadrul guvernului, de la nivelul cabinetului în jos.

Rishi Sunak a demisionat din funcția de cancelar, iar Sajid Javid a demisionat din funcția de secretar pentru sănătate marți seară.

Acest lucru a provocat un val de demisii din guvern, deoarece parlamentarii conservatori au spus că nu mai pot sprijini un lider care a mințit cu privire la numirea șefului adjunct Chris Pincher, cufundând premierul într-o nouă criză.

La conferința publică a premierului de miercuri, Johnson a respins apelurile de a renunța la rolul său de prim-ministru.

Downing Street a insistat că Boris Johnson nu știa de acuzațiile grave aduse deputatului numit de premier, Chris Pincher

Demisiile au început după ce Downing Street a insistat că premierul nu știa despre acuzațiile de comportament inadecvat din 2019 împotriva deputatului Pincher, înainte de a-l numi ca șef adjunct de control al partidului Conservator în februarie.

Miercuri, Downing Street a recunoscut că Johnson a știut de fapt despre acuzații și despre ancheta ulterioară.

Ministrul de Cabinet Michael Ellis a spus că premierul „nu și-a amintit imediat” că i s-a spus în 2019, dar i s-a reamintit.

Pincher a demisionat săptămâna trecută, după alte acuzații că ar fi hărțuit sexual doi bărbați la un club privat miercurea trecută. Apoi a fost suspendat din Partidul Conservator.

Fostul funcționar public Lord McDonald a declarat marți dimineață că Johnson a știut despre acuzațiile din 2019 și l-a acuzat că a mințit când a spus că nu. El a spus că acuzațiile sunt „asemănătoare” cu cele de săptămâna trecută.

 

Citește și...
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat, vineri, în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Gambia a înregistrat cele mai grave inundaţii din ultimii 50 de ani. 11 oameni au murit
Gambia a înregistrat cele mai grave inundaţii din ultimii 50 de ani. 11 oameni au murit

În luna iulie, Gambia a înregistrat cele mai grave inundaţii din ultima jumătate de secol. 11 persoane au murit, iar peste 5.000 au fost strămutate, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Gestionare a Dezastrelor din această ţară.

Heidi Klum, apariție de senzație într-un top din piele și o pereche de colanți
Heidi Klum, apariție de senzație într-un top din piele și o pereche de colanți

Heidi Klum, de 49 de ani, a fost suprinsă, recent, îmbrăcată într-o ținută care îi punea în valoare formele atrăgătoare.

Recomandări
Ucraina pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate
Ucraina pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate

Ucraina ar pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate, pe care controlează acum zăcăminte în valoare de 12,4 trilioane (12.400 de miliarde) de dolari, arată o analiză publicată de The Washington Post.  

România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO
România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO

O a treia aeronavă este trimisă, vineri, de România către Franţa, pentru a transporta restul de personal format din pompieri salvatori care vor interveni pentru stingerea incendiilor de vegetaţie, informează DSU.

Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc
Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc

Situație îngrijorătoare în stațiunea Albena, Bulgaria, unde se organizează zilele acestea un campionat de fotbal pentru juniori la care participă și copii români.