Malala Yousafzai a absolvit Universitatea Oxford

Ultima actualizare: 19-06-2020 20:57
Malala Yousafzai a absolvit Universitatea Oxford
Getty

Malala Yousafzai, devenită simbol global al luptei pentru educație a fetelor, a absolvit Universitatea Oxford din Marea Britanie, conform AFP.

Malala a fost grav rănită în anul 2012, când talibanii au împușcat-o în cap în timpul unui atac asupra autobuzului cu care se întorcea de la școală.

„Este greu să-mi exprim bucuria şi recunoştinţa acum când am obţinut diploma în filosofie, politică şi economie la Oxford”, a scris tânăra de 22 de ani pe Twitter.

Mesajul său este însoţit de fotografii, dintre care una o prezintă sărbătorind absolvirea împreună cu rudele adunate în jurul unui tort.

„Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare. Deocamdată, vor fi Netflix, lectură şi somn”, a adăugat Malala.

Malala a fost admisă la prestigioasa universitate în 2017, după ce a urmat cursurile unui liceu din Birmingham. Ea s-a refugiat împreună cu familia în acest oraş din centrul Angliei în 2012, după ce a fost rănită grav de talibani.

Malala şi-a început lupta în 2007, când talibanii şi-au impus legea în valea Swat, o regiune turistică până atunci paşnică.

La 11 ani, Malala, fiică a unui director de şcoală şi a unei mame fără studii, scria pe un blog BBC în urdu, limba naţională.

Sub pseudonimul Gul Makai, ea a descris mediul dominat de frică din valea sa natală. Malala a câştigat notorietate, iar talibanii au decis să o elimine, acuzând-o de "propagandă occidentală".

La vârsta de 15 ani, a fost împuşcată în cap şi umăr într-un atac comis asupra autobuzului şcolar cu care se întorcea de la şcoala din Mingora, în valea Swat.

De atunci, Malala a devenit un simbol al apărării dreptului femeilor la educaţie şi a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace în 2014, la doar 17 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO