Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, legată şi de ancheta din România
Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz în Israel are legătură şi cu un dosar instrumentat în România, relatează Haaretz, citând surse sin Poliţie.
Ofiţerul care conduce ancheta, Avshalom Ahrak, a declarat în instanţă că acuzaţiile împotriva miliardarului israelian se referă şi la presupusele infracţiuni comise de Steinmetz în România.
Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Siberstein şi alţi cinci oameni de afaceri au fost reţinuţi luni dimineaţă în Israel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Haaretz preciza că cei reţinuţi sunt suspectaţi de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie, care implica zeci de milioane de dolari.
Mai exact, Steinmetz şi asociatul său ar fi plătit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-şi promova interesele de afaceri.
Plasarea lui Steinmetz în arest la domiciliu, în decembrie, a fost condiţionată de acordul său de a rămâne în Israel timp de 180 de zile şi de a depune o garanţie de 100 de milioane de shekeli (26 de milioane de dolari).
Poliţia suspectează că au utilizat contracte pentru acorduri inexistente, inclusiv afaceri imobiliare într-o ţară străină, pentru a transfera bani şi pentru a spăla bani câştigaţi ilicit.
Beny Steinmetz a compărut luni în instanţă, unde a declarat că ancheta care îl vizează este un “război politic” finanţat de miliardarul George Soros, relata Haaretz.
Judecătorul care l-a audiat pe omul de afaceri a decis că atât el, cât şi Silberstein vor rămâne în arest încă patru zile.
Şi Steinmetz şi Silberstein sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în România. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care sunt implicaţi şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Dan Andronic, Paul de România.
În 10 martie 2017, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, iar Steinmetz de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. Alături de ei, în acelaşi dosar mai sunt implicaţi Shimon Shevez şi Moshe Agavi.
Companiile controlate de magnatul israelian Beny Steinmetz i-au intentat proces miliardarului George Soros, motivând că acesta a dus împotriva sa o campanie de defăimare care l-a costat peste 10 miliarde de dolari.
Omul de afaceri Beny Steinmetz, reţinut luni împreună cu Tal Silberstein, consilier politic, şi alţi cinci oameni de afaceri, a combătut în instanţă, unde a declarat că ancheta care îl vizează este un “război politic” finanţat de miliardarul George Soros, relatează Haaretz..
Beny Steinmetz susține că aceste campanii, i-au afectat afacerile din întreaga lume, în special depozitul de minereu de fier din Guineea.
Soros este acuzat că a finanțat firmele de avocatură, grupurile de transparență, anchetatorii și oficialii guvernamentali din Guineea într-un efort coordonat pentru a se asigura că BSG Resources Ltd. și-a pierdut drepturile la depozitul Simandou în aprilie 2014, a afirmat BSGR într-o plângere depusă vineri în instanța federală din Manhattan, notează Bloomberg.
„Pentru Soros, succesul lui Steinmetz, precum și promovarea sa activă a vieții, a afacerilor și a culturii israeliene reprezintă o anatemă", a notează BSGR în plângere, susține Boomberg." Soros este, de asemenea, bine cunoscut pentru „adversitatea sa vehementă față de statul Israel”, citează Bloomberg.
Simandou deține cel mai bogat sit de minereu de fier neexploatat din lume. În plus, acestea au fost obiectul numeroaselor lupte în instanță.
Fostul consilier de relații publice al FGR, FTR Consulting LLP, a stabilit în 2013 un proces în Londra care a susținut că face parte din campania lui Soros împotriva companiei miniere. FTI a spus că nu a recunoscut nicio încălcare.
Steinmetz a fost, de asemenea, anchetat și pus sub semnul întrebării de către oficialii elvețieni și israelieni în legătură cu suspiciuni că el a plătit mită pentru a-și ajuta compania să câștige o participație la Simandou. Nu au fost formulate taxe.
Steinmetz și BSGR și-au pierdut inițial drepturile față de Simandou, deoarece guvernul Guineei a obținut permisele după ce a plătit milioane de mită, inclusiv lui Mamadie Toure, cea de-a patra soție a fostului președinte al Guineei.
Decizia guvernului s-a bazat pe rapoartele „fabricate” de companiile finanțate de Soros, a spus BSGR în plângere. Toure, care a implicat BSGR și Steinmetz, a primit 50.000 de dolari de la un consilier al președintelui Alpha Conde și 80.000 de dolari de la un "agent sau afiliat al lui Soros", potrivit plângerii.
"Influența financiară a lui Soros ia dat putere asupra proceselor de guvernare în Guineea", a spus BSGR în plângere. Soros a fost "motivat numai de răutate, deoarece nu există nici un interes economic pe care îl avea în Guineea", a spus compania.
Şi Steinmetz şi Silberstein sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în România. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care sunt implicaţi şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Dan Andronic, Paul de România.
În 10 martie 2017, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, iar Steinmetz de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. alături de ei, în acelaşi dosar mai sunt implicaţi Shimon Shevez şi Moshe Agavi, notează news.ro.