Locurile în care Xi Jinping a trăit în tinerețe, venerate de cadrele de partid

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Xi Jinping tanar
Pro TV

Xi Jinping a fost reales recent la preşedinţia Chinei pentru încă cinci ani. În realitate, pe viaţă, întrucât partidul tocmai a eliminat limitarea numărului de mandate.

În timp ce observatorii occidentali îl numesc pe Xi „noul împărat al Chinei", pe plan intern adoraţia afişată ostentativ este la ordinea zilei.

După ce în ultimii 6 ani şi-a plasat oameni fideli în posturi-cheie, Xi Jinping a ajuns să concentreze întreaga putere în mâinile sale, ca niciun alt lider chinez din ultimii 25 de ani. Xi s-a folosit şi de aşa-numita campanie anticorupţie, soldată cu sancţionarea a peste un milion şi jumătate de cadre de partid, ca să scape de opozanţii interni.

Toate astea sunt dublate de un cult al personalităţii nemaivăzut din epoca lui Mao. Aşa se face că un cătun obscur a fost transformat într-un altar închinat preşedintelui pe viaţă al Chinei.

Xi a trăit câţiva ani acolo, în deceniul al optulea al secolului trecut, şi fiecare urmă a lui e acum venerată. Ghidul le arată vizitatorilor unde a dormit actualul lider al Chinei ori puțul la săparea căruia a contribuit şi tânărul Xi. Cadrele de partid vin în valuri în fiecare zi să-şi aducă omagiile.

Matt Rivers, corespondent CNN: „Dacă eşti un membru de partid ambiţios ai un motiv cât se poate de pragmatic să vii aici. Aşa arăţi că eşti dornic să înveţi din experienţa celei mai importante personalităţi a partidului din ultimele decenii."

Restrângerea libertăţilor personale din China ultimilor ani nu-i cruță, însă, nici pe jurnaliştii occidentali.

Matt Rivers: „E clar, individul ăla ne urmăreşte..."

Pe întreaga durată a vizitei în acest bizar parc tematic, echipa postului CNN a fost urmărită îndeaproape. Agenţii aflaţi pe urmele lor voiau probbail să se asigure că niciun localnic nu-l vorbeşte de rău pe conducătorul suprem.

În China lui Xi nu este loc pentru disidenţi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO