Liderul Statului Islamic, al-Baghdadi, ar fi fost ucis in Siria abia acum. Rusii ar fi mintit cand au spus ca l-au lichidat


Ultimul update: Vineri 14 Iulie 2017 00:40
Data publicarii: Marti 11 Iulie 2017 16:00
Categorie: Stiri externe
AL-BAGHDADI predicand in Mosul

Abu Bakr Al-Baghdadi, temutul lider al ISIS, a murit abia acum in Deir Ezzor, afirma surse locale, si nu in luna mai in Rakka, cum sustinea Kremlinul.

 

Liderul Statului Islamic Abu Bakr Al-Baghdadi a fost ucis, a anuntat marti Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), care afirma ca detine ”informatii confirmate” in acest sens, relateaza Reuters. Ministerul rus al Apararii a anuntat anterior ca l-ar fi ucis la sfarsitul lunii mai pe al-Baghdadi intr-un atac aerian asupra unei intalniri a comandantilor ISIS, la periferia orasului sirian Rakka – intr-o cu totul alta zona decat sustin reprezentantii OSDO. De altfel, la momentul respectiv OSDO a infirmat anuntul Kremlinului

”(Avem) informatii confirmate de la lideri, inclusiv unul de prim rang, din cadrul Statului Islamic, dintr-o zona rurala din Deir Ezzor”, a declarat pentru Reuters directorul acestui ONG cu sediul in Marea Britanie Rami Abdulrahman. Al-Baghdadi s-ar fi ascuns aici in ultimele 3 luni, dupa ce ar fi fugit din Mosul in urma incercuirii orasului de catre fortele guvernamentale irakiene.

Moartea lui al-Baghdadi a fost anuntata in mai multe randuri in trecut. Insa Observatorul are reputatia ca detine informatii credibile despre razboiul civil din Siria. Abdulrahman a declarat ca surse ale Observatorului din orasul sirian Deir Ezzor (est) au fost informate de surse din cadrul Statului Islamic ca al-Baghdadi a murit, ”insa nu au precizat cand”.

Oficiali kurzi si irakieni nu au confirmat moartea liderului Statului Islamic. Si departamentul american al Apararii a anuntat ca nu detine, imediat, informatii care sa coroboreze moartea lui al-Baghdadi. Site-uri afiliate Statului Islamic si fluxuri de pe retele de socializare nu au difuzat vreo informatie despre eventuala moarte a liderului jihadist.

Moartea lui al-Baghdadi, care a proclamat in 2014 un califat la Moscheea al-Nuri de la Mosul, in Irak, ar reprezenta una dintre cele mai mari lovituri date gruparii jihadiste, care incearca sa-si apere teritoriul asupra caruia detine controlul - si care se micsoreaza tot mai mult - in Siria si Irak.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO