Kim Jong-un nu se lasă înduplecat. Avertisment violent pentru SUA: ”Vor fi lezate dacă ne provoacă”

Dată publicare: 02-05-2021 15:40
Dată actualizare: 02-05-2021 15:52


Coreea de Nord

Coreea de Nord a apreciat "amăgitoare" diplomaţia americană, respingând ideea discuţiilor cu Washingtonul, a informat duminică agenţia oficială de presă nord-coreeană.

Aceste afirmaţii au intervenit după ce administraţia americană a declarat că preşedintele Joe Biden este favorabil unei abordări "deschise a diplomaţiei" cu Coreea de Nord privind denuclearizarea, relatează Agerpres.

Diplomaţia a constituit pentru Statele Unite o "pancartă amăgitoare" destinată "să acopere actelor lor ostile", a indicat Ministerul nord-coreean de Externe într-un comunicat.

Documentul l-a mai avertizat pe preşedintele american, Joe Biden, că a făcut o "mare gafă" cu poziţia sa "depăşită" faţă de Phenian.

Într-o declaraţie separată, de asemenea preluată de KCNA, ministerul l-a acuzat pe preşedintele american că l-a insultat pe Kim Jong-Un, adăugând: "Am avertizat SUA suficient pentru a înţelege că vor fi lezate dacă ne provoacă".

Miercuri, Joe Biden a afirmat în Congres că va folosi "diplomaţia, precum şi o descurajare severă" pentru a opri ambiţiile nucleare ale liderului Kim Jong-un.

Politica americană va vedea "o abordare calibrată, practică, deschisă a diplomaţiei" cu Coreea de Nord, a declarat vineri presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

"Obiectivul nostru rămâne denuclearizarea completă a peninsulei coreene", a reamintit ea.

Pledând pentru o abordare "realistă" pe cale diplomatică, în strânsă consultare cu Coreea de Sud şi Japonia, ea a rămas evazivă cu privire la posibile iniţiative în studiu, distanţându-se în acelaşi timp de administraţiile precedente.

"Politica noastră nu se va concentra pe căutarea unui mare acord", a subliniat ea, marcând net diferenţa cu abordarea lui Donald Trump.

"Dar nici nu se va baza pe răbdarea strategică", a adăugat ea, referindu-se la o frază folosită în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

La 21 aprilie, preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a îndemnat pe Joe Biden să relanseze negocierile cu Phenianul.

"Cel mai important pentru cele două guverne este să aibă o dorinţă de dialog şi de a se aşeza faţă în faţă cât mai curând posibil", a indicat Moon Jae-in, care este aşteptat pe 21 mai la Casa Albă pentru a se întâlni preşedintele american.

Negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt în punct mort oprit după eşecul celui de-al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, în februarie 2019 la Hanoi, şi Phenianul şi-a reluat testele balistice.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO