Juncker: Riscul unui BREXIT fără acord, „destul de real”

18-09-2019 11:06

Brexit

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat într-o dezbatere în Parlamentul European, că riscul unui Brexit fără acord rămâne „extrem de real”.

„Aceasta va fi poate opţiunea Regatului Unit, dar niciodată opţiunea Uniunii Europene'', a spus Juncker în hemiciclul de la Strasbourg, la două zile după o întâlnire neconcludentă cu premierul britanic Boris Johnson, desfăşurată la Luxemburg, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

La rândul său, reprezentantul preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene, Tytti Tuppurainen, ministru al afacerilor europene, a apreciat că este destul de probabil ca Regatul Unit să părăsească UE, la finalul lunii octombrie, în absenţa unui acord.

„Un Brexit fără acord este un rezultat destul de probabil'', a spus Tytti Tuppurainen, a cărui ţară asigură până la 31 decembrie 2019 preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Parlamentul britanic, unde Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu două săptămâni o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Johnson a susţinut însă că ar prefera să fie „mort într-un şanţ" decât să ceară o nouă amânare.

Londra respinge soluţia aşa-numită „plasa de siguranţă"(„backstop"), inevitabilă, în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână „într-un spaţiu vamal unic" cu UE dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO