Jihadiști cu legături în gruparea teroristă Statul Islamic au luat ostatici sute de oameni

Ultima actualizare: 19-08-2020 15:34
jihadisti Boko Haram

Jihadiști cu legături la așa-numita grupare teroristă Statul Islamic au luat sute de ostatici într-un oraș din nord-estul Nigeriei, potrivit unor surse citate de AFP.

”Teroriștii” din aripa Provincia Statului Islamic din Africa de Vest (ISWAP) au trecut marți seara peste satul Kukawa, regiunea Lacului Ciad, sechestrând persoane care tocmai se întorceau la casele lor după ce petrecuseră aproape doi ani în lagăre, a declarat Babakura Kolo, șeful unei miliții locale, citat de The Guardian Nigeria.

"Teroriștii au atacat orașul în 22 de camioane, în jurul orei 16:00 (1600GMT) ieri și au angajat soldații care păzeau orașul într-o luptă acerbă", a spus el.

Locuitorii din Kukawa, escortați de militari, s-au întors în oraș chiar pe 2 august, la ordinul autorităților statului Borno. Aceștia locuiau în tabere din capitala regională Maiduguri, aflată la 180 de kilometri, de unde fugiseră în urma unui atac sângeros în noiembrie 2018.

Un șef local care i-a însoțit pe locuitori în oraș a declarat că oamenii s-au întors cu speranța de a-și cultiva terenurile agricole, „doar pentru a ajunge în mâinile insurgenților”.

Nu știm ce le vor face, dar sper să nu le facă rău”, a spus șeful miliției, care a cerut să rămână anonim, din motive de siguranță.

O sursă din securitate, care a confirmat incidentul pentru AFP, a declarat că, miercuri, avioanele de luptă au fost dislocate de la Maiduguri, pentru a „rezolva situația”, fără a da alte detalii.

Conflictul jihadist de peste 10 ani a forțat în jur de două milioane de oameni să-și părăsească locuințele, majoritatea din Borno. Mulți s-au mutat în tabere din Maiduguri, care se bazează pe ajutoare de la organizații internaționale de caritate.

În ultimii doi ani, autoritățile locale au încurajat persoanele refugiate să se întoarcă acasă, în ciuda îngrijorărilor exprimate de organizațiile de caritate internaționale, că acest lucru nu este sigur.

Națiunile Unite au anunțat recent că 10,6 milioane de oameni din cele 13 milioane din statele Borno, Adamawa și Yobe, care au fost afectate de conflicte, ar avea nevoie de ajutor umanitar în acest an. Cifrele reprezintă o creștere de 50 la sută față de anul trecut.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO