Atac terorist pe o autostradă din Berlin: 6 răniți, dintre care 3 în stare gravă. Cine este autorul

Ultima actualizare: 19-08-2020 13:32
Atac terorist pe o autostradă din Berlin: 6 răniți, dintre care 3 în stare gravă
AFP

Un bărbat de origine irakiană a intrat intenționat cu mașina în mai multe autovehicule și motociclete, pe o autostradă ce traversează oraşul Berlin, Procuratura anunțând că este vorba despre un atac terorist.

Șase oameni au fost răniți, dintre care trei sunt în stare gravă, după ce șoferul, aflat la volanului unui Opel Astra, a lovit mai multe autoturisme, marți seară.

Mai multe imagini găsiți în galeria foto

Parchetul german a anunțat, miercuri, că bărbatul a provocat accidentele în lanţ într-un act "motivat de islamism".

"Acest act deliberat, cu maşină-capcană, este motivat de islamism, potrivit concluziilor actuale ale anchetei", a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului local.

Cu toate acestea, potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, bărbatul, care a fost arestat, suferă de probleme psihice.

Potrivit mai multor mass-media, autorul faptelor este un irakian de 30 de ani, care a strigat "Allah Akbar" când a coborât din maşina sa, după ce a lovit mai multe autoturisme şi motociclete pe autostrada urbană, în jurul orelor locale 18:30 (16:30 GMT).

"Nimeni să nu se apropie, altfel veţi muri cu toţii!", a mai strigat bărbatul, potrivit unor martori citaţi de cotidianul Bild, ameninţând că are asupra sa o încărcătură explozivă. El a fost arestat de forţele de ordine sosite în număr mare la faţa locului.

Poliţia a oprit atunci timp de mai multe ore circulaţia pe această autostradă foarte circulată, provocând ambuteiaje uriaşe, pentru a inspecta conţinutul cutiilor suspecte lăsate de bărbat în autoturismul său. Una dintre cutii a fost deschisă de la distanţă din precauţie, însă nu a fost găsit nimic suspect.

Autorităţile germane sunt în gardă în ceea ce priveşte pericolul islamist, mai ales după un atentat cu camion-capcană revendicat de gruparea Stat Islamic (SI), care s-a soldat cu 12 morţi, în decembrie 2016 la Berlin. Acest atac jihadist este cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul german.

După această dată, autorităţile germane au dejucat circa zece tentative de atentat de acest tip, dintre care două în noiembrie 2019, potrivit poliţiei.

Din 2013, numărul de islamişti consideraţi periculoşi care se află în Germania a crescut de cinci ori, fiind în prezent de 680, iar cel al adepţilor ideologiei salafiste este evaluat la circa 11.000, de două ori mai mulţi decât în 2013.

Cancelarul federal german Angela Merkel este adesea acuzată, mai ales de extrema dreaptă, că a contribuit la aceste atentate atunci când a deschis frontierele ţării sale în faţa a sute de mii de refugiaţi şi migranţi, în 2015.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO