Jen Psaki, despre discuțiile de la Geneva dintre SUA și Rusia: „Este prea devreme să se ştie dacă Rusia negociază serios”

Ultima actualizare: 11-01-2022 21:41
jen psaki
Getty

Este „prea devreme să spunem dacă ruşii (...) sunt gata să negocieze serios", a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a doua zi după convorbirile între cele două ţări de la Geneva, care nu au dezamorsat tensiunile din jurul Ucrainei.

Moscova poate „utiliza aceste discuţii pentru a pretexta că diplomaţia nu funcţionează" şi să-şi continue acţiunile „agresive", a declarat Jen Psaki în cadrul unui briefing de presă la bordul avionului care îl transporta pe preşedintele SUA în statul Georgia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Relaţia NATO cu Ucraina nu priveşte decât Ucraina şi cele treizeci de ţări aliate din cadrul NATO", a repetat ea.

Moscova cere ca NATO să nu deschidă niciodată uşa Ucrainei, o solicitare considerată inacceptabilă de Washington.

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman s-a întâlnit luni, în Elveţia, cu viceministrul rus al afacerilor externe, Serghei Riabkov.

După peste şapte ore de discuţii tensionate, care nu au permis realizarea de progrese privind Ucraina, responsabilii americani şi ruşi şi-au exprimat dorinţa de a continua dialogul.

Occidentalii acuză Rusia că a comasat în aceste ultime săptămâni 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac împotriva acestei ţări, ceea ce Moscova dezminte. Statele occidentale ameninţă Rusia cu sancţiuni economice grele în caz de agresiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO