Japonia a lansat ”trenul glonț”, care poate transporta pasagerii în siguranță chiar și în timpul unui cutremur

Dată publicare: 02-07-2020 16:08
Dată actualizare: 02-07-2020 16:17
Sursa: CNN


Japonia a lansat ”trenul glonț”, care poate transporta pasagerii în siguranță chiar și în timpul unui cutremur

Trenul japonez de mare viteză N700S (cu ”S” care vine de la ”Suprem”), care a început să circule de pe 1 iulie, poate atinge 360 de kilometri pe oră și este capabil să transporte în siguranță pasagerii chiar și în timpul unui cutremur.

 

Noul ”tren glonț” este operat de transportatorul Tokaido Shinkansen și circulă între stațiile din Tokyo și Shin-Osaka, scrie CNN.

Cu o viteză maximă de 360 de kilometri pe oră, ”trenul glonț” N700S este unul din cele mai rapide din lume, dar operatorul său a decis să o limiteze la 285 de kilometri pe oră, din motive de siguranță.

Lansarea sa trebuia să coincidă cu Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate însă pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.

”Trenul glonț” este dotat cu o tehnologie de vârf și, aparent, nu arată prea diferit față de modelele anterioare N700 sau N700A, cu excepția elegantului său logo auriu.

La o privire mai atentă se poate însă vedea că noul tren are un ”nas” mai ascuțit, ”obraji” mai mici și un design mai elegant al farurilor.

La interior, scaunele se pot înclina mai mult, ceea ce oferă mai mult confort, în special pentru călătoriile mai lungi. Fiecare scaun ar propria sa priză.

Iluminatul a fost, de asemenea, creat să ofere o atmosferă mai relaxantă, în timp ce spațiile pentru bagaje sunt iluminate la fiecare oprire astfel încât pasagerii să nu uite lucruri în tren înainte de a coborî.

 

Sistem de siguranță care face posibilă deplasarea și în caz de cutremur

 

Deplasarea ”trenului glonț” este mult mai liniștită și mai lină datorită unui nou sistem de suspensie activă, care ajută la absorbția mișcărilor.

Pe lângă accentul pus pe confort, creatorii noului model au insistat mult și pe siguranță.

Trenul are un sistem automat de control și frânare modernizat care îi permite să se oprească mai rapid în caz de urgență.

De asemenea, este echipat cu un sistem de autopropulsie a bateriilor cu litiu-ion, primul de acest fel din lume.

Acest sistem permite trenului să circule pe distanță scurtă pe cont propriu în timpul unei întreruperi de curent și va face posibil să se deplaseze într-o locație mai sigură la viteză mică, dacă este blocată într-o zonă cu risc ridicat - pe un pod sau într-un tunel, de exemplu - în timpul unui cutremur.

 

Sursa: CNN, Cristian Anton


VIDEO PROTVPLUS.RO