Japonezii vor studia viata marina cu ajutorul robo-pestelui


Ultimul update: Duminica 21 Octombrie 2012 06:45
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe

Seria robotilor de succes inventati de cercetatorii japonezi continua cu un produs ce seamana izbitor cu un peste. Ba chiar imita miscarile vietuitoarelor acvatice.

Robotelul-peste, care masoara doar cativa centimetri, nu este insa o jucarie, ci e de mare folos biologilor.

De la distanta, pare a fi un peste oarecare dintr-un acvariu. Este insa un robotel, pentru care creatorii sai au muncit cinci ani. Robo-pestele, cum l-au denumit cercetatorii de la Universitatea din Osaka a fost creat pentru a studia comportamentul animalelor marine. Poate inota incontinuu timp de o ora, fara sa apeleze la bateriile suplimentare.

Robotelul acvatic este prevazut cu o camera de filmat, cu ajutorul careia oamenii de stiinta pot observa comportamentul pestilor. Iar coada, confectionata din silicon, a fost fabricata dupa ce s-au studiat cu mare atentie miscarile unui crap.

Pentru inceput, robo-pestele este "testat" in acvarii. Pe viitor insa, cercetatorii niponi spera sa poata studia cu ajutorul lui si animalele marine in mediul lor natural. Deja au reusit sa-l programeze pentru a evita plasele de pescuit, iar acum lucreaza la dezvoltarea unei autonomii de 3 zile, pentru ca robotelul sa poata rezista in apa oceanului.

Tags: inventii,

Ne lasa robotii loc de munca in urmatorii ani?
Primul deget bionic! Inventia ar putea ajuta peste 1 milion de europeni
Lentilele cu ajutorul carora puteti avea o vedere High Definition
VIDEO PROTVPLUS.RO