Jair Bolsonaro a câștigat alegerile prezidențiale în Brazilia. De ce e numit ”un Trump în variantă tropicală”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 29 Octombrie 2018 01:32
Categorie: Stiri externe

Brazilia are un nou preşedinte. Politicianul de extremă dreaptă Jair Bolsonaro a fost ales în fruntea ţării, cu peste 55 % din voturi, potrivit rezultatelor parţiale.

Bolsonaro l-a devansat astfel pe adversarul său de stânga, Fernando Haddad. Fost căpitan de armată, în vârstă de 63 de ani, Bolsonaro a fost victima unui incident violent în campania electorală. A fost înjunghiat în timpul unui miting electoral.

Victoria lui Bolsonaro, poreclit "Trump de la Tropice", marchează un viraj către dreapta pentru cea mai mare democraţie din America Latină, guvernată în ultimii 13 ani de partidul Muncitorilor, de stânga.

Viitorul preşedinte a câştigat alegerile promiţând să lupte împotriva corupţiei şi a violenţei care macină ţara. Apărător al familiei tradiţionale, a beneficiat de susţinerea bisericii evanghelice. A făcut însă declaraţii revoltătoare la adresa femeilor, bărbaţilor de culoare şi minorităţilor sexuale.

Jair Bolsonaro îi va urma în funcţie lui Michel Temer, pentru un mandat de patru ani, de la 1 ianuarie 2019.

O mulţime de mai multe mii de simpatizanţi s-a reunit la începutul serii în faţa domiciliului lui Bolsonaro pentru a sărbători victoria deputatului într-un cartier înstărit din Rio de Janeiro.

Jair Bolsonaro a votat în cursul dimineţii la Rio de Janeiro, evitând cu grijă mulţimea. Însoţit de cea de a treia sa soţie Michelle, el nu a făcut nicio declaraţie, "din motive de securitate".

Votul a fost mai puţin liniştit la Sao Paulo pentru Fernando Haddad, întâmpinat de susţinători care aveau trandafiri în mână şi care intonau cântece tradiţionale ale stângii, dar şi de opozanţi zgomotoşi.

"Democraţia este în pericol. Libertăţile individuale sunt în pericol", a declarat Haddad la ieşirea de la vot. Dar "Brazilia s-a trezit în ultimele zile. Aştept rezultatele cu multă speranţă", a spus el.

Jair Bolsonaro, Trump în variantă tropicală

Supranumit „Trump în variantă tropicală”, Jair Bolsonaro s-a remarcat prin declaraţii rasiste, sexiste şi homofobe, care au dus la numeroase proteste şi a fost dat în judecată pentru discriminare şi incitare la viol. El se vede ca o versiune braziliană a preşedintelui american Donald Trump şi consideră drept „fake news” acuzaţii ce i-au fost aduse.

Jair Bolsonaro, deputat în vârstă de 63 de ani, este un admirator al președintelui Donald Trump. Bolsonaro e un ferm adversar al avortului și a promis că intenționează să propună legalizarea pedepsei cu moartea. De asemenea, acesta a făcut de-a lungul timpului declarații dure față de homosexualitate.

Jair Bolsonaro a promis în campanie să facă o "curăţenie cum nu s-a mai văzut niciodată în istoria" ţării dacă va câştiga alegerile  Bolsonaro a atacat şi un ziar, Folha de Sao Paulo, care a relatat că el a încălcat regulamentul de finanţare a campaniei, calificând această informaţie ca "cel mai mare fake news din Brazilia".

Candidatul populist a polarizat opinia cu remarci ofensatoare despre femei, homosexuali şi negri, precum şi cu laude aduse dictaturii militare din ţară în perioada 1964-85.

Popularitatea sa este văzută ca reflectând furia faţă de Partidul Muncitorilor, cu o imagine pătată de corupţie şi care spera să obţină a cincea victorie prezidenţială succesivă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO